Bosch PKS 55 A Handcirkelzaag Review

De Bosch PKS 55 A is een handige handcirkelzaag met handige hulpmiddelen en is daardoor goed onder controle te houden. Verder zorgt de machine er zelf voor dat een groot deel van het stof de plaats van zagen (klus/werkplaats) niet eens bereikt, hoe dit komt lees je hieronder in de voordelen.

Verkrijgbaar bij

Productfilmpje

Voordelen Bosch PKS 55 A

Wat zijn precies de voordelen van deze Bosch PKS 55 A?

Zaaglijnvizier voor gecontroleerd zagenzaaglijnvizier PKS 55a

Als je om welke reden dan ook geen gebruik kunt maken van zaaggeleiding of geleiderail kan je eenvoudig gebruik maken van het zaaglijnvizier. Het enige wat je hoeft te doen is aftekenen waar je wilt zagen. Daarna het zaaglijnvizier uitklappen en je kan aan het vizier zien waar je moet zagen, je hoeft dus niet naar je zaagblad te kijken, maar je kan goed zien waar je moet zagen in het vizier.

CleanSystem boxcleansystembox bosch handcirkelzaag

Bij zagen komt altijd stof en zaagsel vrij. Helemaal zonder stof en zaagsel zal zagen niet helemaal worden, maar het meeste zaagsel wordt opgevangen in de CleanSystem box. Dit zorgt ervoor dat je werkplaats of de plaats waar je aan het klussen bent een stuk schoner blijft, dit scheelt achteraf weer tijd. Als de CleanSystem box je niet erg bevalt kan je altijd nog een bouwstofzuiger aansluiten op de machine. Wanneer je een bouwstofzuiger hebt met stopcontact en inschakelautomaat wordt het stof direct van de zaag afgezogen, dit scheelt enorm veel stof.

Krachtig

Dankzij de krachtige 1.200 Watt motor kan je tot 55 millimeter diep zagen in hout. De 1.200 Watt is ongeveer het gemiddelde in deze prijsklasse. Zo hebben de concurrenten cijfers als: 1.010, 950, 400, 1.200, 1.300, 2.000, 700 en 1.500. Zoals ik al eerder noemde, er zijn merken en modellen die een hoger wattage hebben, maar een lager wattage komt ook voor.

Hoge precisie

Nauwkeurige instelling voor verstek zagen en exacte zaagdiepteverstelling. Dankzij de duidelijk zichtbare cijfers en handige verstelknoppen kan je de zaag nauwkeurig instellen. Niet alle gebruikers die een review hebben geschreven op Coolblue.nl zijn even goed te spreken over deze precisie.

Meegeleverd Speedline Wood zaagblad

Bosch levert bij deze PKS 55 A een hoogwaardig Speedline Wood zaagblad. Dit zorgt voor de beste combinatie van snelheid en precisie.

Ergonomisch ontwerpergonomisch ontwerp

Aan de zaag is goed te zien dat deze niet even op vrijdagmiddag ontworpen is. De zaag heeft twee comfortabele softgrip handvatten en heeft een goed gewicht. De zaag is niet zo zwaar dat je hem bijna niet vooruit kunt krijgen, maar ook niet te licht, dit alles voor een perfecte geleiding van de zaag.

Makkelijk en snel wisselen van zaagblad

Dankzij de geïntegreerde spilvergrendeling kan je snel en makkelijk het zaagblad wisselen. Dit scheelt erg veel tijd en dat is wel zo fijn als je aan het klussen bent.

Nadelen

Prachtige machine, helemaal perfect? Nee, er zijn wel wat nadelen te noemen, namelijk:

Geen lasergeleider

De machine heeft geen lasergeleider. Waar concurrerende merken en modelellen soms een lasergeleider hebben, heeft deze Bosch dat niet. Helemaal zonder hoef je het niet te doen, in plaats van een laser heeft deze PKS 55 A een zaaglijnvizier. (daar lees je meer over in de voordelen)

Stofopvang in praktijk niet zoals in theorie?

In verschillende productreviews van consumenten wordt genoemd dat de stofopvang in praktijk niet zo goed werkt als in theorie wordt gesteld. Een deel van het zaagsel gaat nog naast de box en daarnaast is de box snel vol.

Afstandsinstelling onduidelijk?

Ook in de productreviews staat dat het soms wat onduidelijk is hoe de maten van de zaag ingesteld moeten worden. Er staat gelukkig wel bij dat als je eenmaal snapt hoe het in elkaar steekt, het geen probleem meer is en dat er dan prima mee te werken is.

Ervaringen van kopers

Wat zeggen mensen na het kopen (en natuurlijk gebruiken) van deze machine?

beoordeling bosch pks 55a

Over het algemeen wordt de PKS 55 A goed ontvangen, 75% van de kopers zou deze machine aan anderen aanraadden.

Als je al begrijpt hoe een handcirkelzaag werkt heb je genoeg aan het instructieboekje, als je een totale leek bent, zal het instructieboekje onduidelijk zijn. Er zijn wel wat afbeeldingen, maar niet overdreven veel. Het is dan dus even testen hoe het precies werkt.

Er zijn wel meerdere negatieve geluiden over de stofopvang, zo wordt er gezegd dat de stofopvang een beetje voor de schijn aanwezig is. Verwacht dus niet teveel van het opvangbakje, het vangt wel wat stof op, maar het bakje is snel vol en er gaat veel langsop. Een bouwstofzuiger aansluiten is altijd beter.
Verder is het volgens de gebruikers soms even prutsen met afstellen, maar als je de machine eenmaal door hebt is dat geen probleem meer.

De stevige handgreep wordt vaak genoemd als handig en veilig.

[sc name=”kader-blauw”] Deze handcirkelzaag is vooral geschikt voor doe-het-zelvers en mensen die de machine voor hobby gebruiken, bijvoorbeeld om wat steigerhout te zagen. De zaag is minder geschikt voor om dagelijks precies zaagwerk als bijvoorbeeld meubels te zagen. [sc name=”einde-kader”]

De Bosch PKS 55 A kopen:

Alternatieven

Als je om welke reden dan ook niet helemaal overtuigt bent door deze cirkelzaag zijn er natuurlijk andere modellen/merken die misschien wel wat voor je zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande zagen:

Bosch PKS 66 AFhet alternatief voor de bosch pks 55, de bosch pks 66 af

De grote broer van de PKS 55 A.  Deze heeft 400 Watt meer meegekregen, zaagt 11 mm dieper, heeft een grotere diameter zaagblad, groter asgat, zaagt ook schuin 10 mm dieper.

De grootste voordelen zijn het grotere vermogen, waardoor hij makkelijker door hout gaat en dat de zaag 11 mm dieper zaagt. Je moet er echter wel wat voor over hebben, deze is zon €50 duurder.
» Lees hier de volledige review van de Bosch PKS 66 AF

Black & Decker KS1500LKDe black & Decker KS 1500 LK met koffer en geleider.

Deze Black & Decker is precies even duur als de Bosch PKS 55 A. Maar, deze heeft een 1.500 Watt motor, grotere diameter zaagblad, wél een stofafzuiging en een grotere zaagdiepte. Dat is nog niet alles, je krijgt er ook nog eens een koffer bij om de zaag in op te bergen.

» Lees hier de volledige review van de Black & Decker KS1500 LK

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo