Makita SP6000J1X Review

Deze Makita SP6000J1X is geschikt voor hobby én professioneel gebruik. Deze handcirkelzaag van Makita heeft verschillende opties en systemen wat het zagen beter en makkelijker maakt. Zo is het toerental regelbaar, heeft de zaag een voorritsfunctie voor splintervrij zagen en zit er een snoer van wel vier meter aan, zodat je niet altijd direct een verlengsnoer nodig hebt. 

Verkrijgbaar bij

Voordelen Makita SP6000J1X

Wat zijn precies de voordelen van deze machine? Wat maakt de machine zo dat je deze wilt hebben en niet een ander model?

Voorritsfunctievoorritsfunctie makita handcirkelzaag

Deze Makita handcirkelzaag heeft een voorritsfunctie. Hiermee kan je een houten plaat zagen zonder dat deze splintert. Je activeert de functie en dan zaag je de plaat in de hele lengte. De zaag zal maar een klein stukje door het materiaal gaan. Daarna ga je terug naar het begin en zaag je volledig door de plaat. De plaat zal dan aan beide kanten volledig splintervrij zijn.

Snoer

Het snoer van deze Makita zit aan de zijkant. Dit is in sommige gevallen erg handig, bijvoorbeeld als je een plaat van 2 meter zaagt, het snoer zal dan niet aan de achterkant van de plaat blijven hangen maar zal aan de zijkant van de plaat ‘meegaan' met waar je aan het zagen bent.
Daarnaast is het snoer ook nog eens 4 meter lang. Voor gewoon werk zal je daarom niet direct een verlengsnoer nodig hebben.

Regelbaar toerental

Het toerental van deze machine is eenvoudig op verschillende standen in te stellen. Hierdoor is het mogelijk om diverse materialen te zagen. Het ene materiaal moet nu eenmaal rustiger gezaagd worden dan de andere. Kunststof bijvoorbeeld zal verbranden als je het op volle toeren zaagt, maar is prima te zagen op een lager toerental.

Kantelbaar

Kantelbaarheid makita SP6000J1X

De Makita SP6000J1X is kantelbaar. Je kan van -1° tot 48° zagen. Bovendien zit er op 0°, 22,5° en 45° een precieze aanslag die eenvoudig kan instellen. Als je 2 platen hout tegen elkaar moet zagen, kan je er één op -1° zagen en één op 1°, het resultaat zal zijn dat de zaaglijn bijna niet zichtbaar is.

Soft start en motorrem

De machine is voorzien van een soft start. Dat betekent, zoals de naam al zegt, dat het zaagblad bij inschakeling niet gelijk op volle toeren gaat draaien, maar dat dit in enkele seconden wordt opgebouwd. Dit voorkomt een piekbelasting.

Daarnaast is de machine voorzien van een motorrem. Nadat het zaagblad voorzichtig is begonnen met draaien, zal het zaagblad bij het stoppen van met zagen vrijwel direct stilstaan. Hier zorgt de motorrem voor. Hierdoor zal je na het zagen minder snel in aanraking met de zaag komen.

Geleiderail

geleiderail makita sp6000J1X

Bij deze handcirkelzaag van Makita wordt ook een geleiderail meegeleverd. Dit is erg handig. Bij veel handcirkelzagen wordt wel een langsgeleider meegeleverd, maar een geleiderail komt zelden voor. Een geleiderail is erg handig als je een plaat hout  op een bepaalde breedte of lengte wilt zagen. De geleiderail is aan de onderkant voorzien van rubberen strips. Zo blijft de rail ook liggen als je gaat zagen. Verder kan je nog 2 klemmen bestellen voor als je de rail liever helemaal vastzet.

Bij de geleiderail wordt tevens een tas meegeleverd zodat de rail minder snel beschadigd.

Als je schuin aan het zagen bent hangt de zaag helemaal over de geleiderail heen. Er is een handige vergrendeling toegevoegd zodat de zaag in geen geval helemaal kan kantelen.

De Makita SP6000J1X past ook op de geleiderail van de Festool.

Opbergkoffer

koffer makita sp6000j1X

Je krijgt, zoals al eerder genoemd, wel een beschermtas meegeleverd voor de geleiderail, maar daar blijft het niet bij. Je krijgt tevens een stevige koffer voor de zaag zelf. Als je de zaag opbergt kan je de zaag en de eventuele zaagbladen opbergen in een stevige koffer. Ook kan je de zaag hier goed in vervoeren. In de koffer zal de machine beter beschermd zijn en het zal de duurzaamheid ten goede komen.
De koffer is 39,5 x 29,5 x 32 cm.

Nadelen

Heeft deze veelzijdige Makita handcirkelzaag ook nog nadelen?

Eén zaagblad

Je krijgt bij aanschaf van deze handcirkelzaag slechts één zaagblad meegeleverd. Dit is een zaagblad voor hout met 48 tanden. Als je ander materiaal wilt zagen, sneller wilt zagen (zaagblad met minder tanden) zal je dus los wat andere zaagbladen moeten bestellen.

Klemmen geleiderail niet meegeleverd

De klemmen waarmee de geleiderail vastgezet kan worden, worden niet standaard meegeleverd. In de meeste gevallen zijn de rubberen strips wel voldoende om de rail op zijn plaats te houden, maar als je de rail toch liever vastzet met de originele klemmen zal je deze los moeten bestellen.

Ervaringen van kopers

Wat zeggen de mensen ervan die deze zaag al eerder gekocht en gebruikt hebben?

beoordeling makita handcirkelzaag

Die zijn best wel positief. Op Coolblue.nl heeft de zaag een waardering van 5 sterren gekregen en alle kopers (3) raadden de zaag aan je aan.

Verder wordt er genoemd:

  • Minstens even goed en goedkoper dan de Festool.
  • Professionele afwerking.
  • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
  • Handige opbergbox.
  • Nauwkeurig.
  • Fijne splintervrije functie
  • Handig in gebruik.
  • Zijn geld meer dan waard.
  • Handzaam.
  • Veilig.

Zoals je leest wordt de machine erg goed beoordeeld. Conclusie: deze cirkelzaag is geschikt voor doe-het-zelvers en thuisgebruik, maar ook zeker voor een professionele klus.

De Makita SP6000J1X kopen

Deze Makita is verkrijgbaar bij:

Alternatieven

Als je om welke reden dan ook niet overtuigd bent door deze machine, geen zorgen, kijk hieronder eens of er bij de alternatieven wat voor je bij zit!

Bosch PKS 66 AFde bosch pks 66 af

Deze Bosch is al een stuk
minder professioneel dan de Makita, maar dat is ook duidelijk te zien in de prijs. Verder heeft de machine ook een geleiderail, langsgeleider, stofafzuiging, asblokkering, inschakelbeveiliging en standaard speedline wood zaagblad. Zo heeft de machine nog wel wat opties en mogelijkheden.

» Volledige review Bosch PKS 66 AF

Hitachi C9U2De Hitachi C9U2 handcirkelzaag

Nog een apparaat dat zeker wel geschikt is voor professioneel gebruik. Dit model van Hitachi beschikt over goede specificaties, zo heeft de machine een vermogen van maar liefst 2.000 watt, soft grip en antislip handgrepen en een blaas- en stofafzuigconstructie. De motor van de Hitachi is ook nog eens ongekend stil.

» Volledige review Hitachi C9U2

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo