Makita DUH523Z review

Heb je je pijlen op een nieuwe heggenschaar gericht? En gaat je voorkeur hierbij uit naar een heggenschaar op accu? Dan is het goed om te weten dat je uit talloze varianten en modellen kunt kiezen. Binnen het huidige aanbod valt de Makita DUH523Z hoe dan ook op.

Deze accu heggenschaar staat bijzonder goed aangeschreven. Dit blijkt onder meer uit de beoordelingen die wij online tegengekomen zijn. Dat wij deze beoordelingen tegengekomen zijn, is uiteraard niet zonder reden. Nee, voor het schrijven van deze Makita DUH523Z review hebben we uitgebreid onderzoek verricht.

Daarbij hebben we onder andere naar ervaringen van andere kopers gekeken. Ook hebben we een eigen analyse gemaakt, waarbij we goed naar de specificaties van de Makita DUH523Z hebben gekeken. Op basis daarvan hebben we deze uitgebreide Makita DUH523Z review kunnen schrijven.

Wil je meer weten over deze accu heggenschaar van Makita? Neem deze review dan op je gemakje door. Weet je nu al dat deze accu heggenschaar op je wensen aansluit? Dan is het advies om direct de prijzen bij onze partners te checken. Mogelijk kun je direct profiteren van een interessante korting:

De voordelen van de Makita DUH523Z

Als je een nieuwe heggenschaar wilt kopen, is het zaak om kritisch te zijn. Je moet kritisch naar het huidige aanbod kijken, maar ook naar je persoonlijke voorkeuren. Welke eisen stel je aan je nieuwe heggenschaar? En op welke manier wil je je nieuwe heggenschaar gebruiken? Aan de hand van deze vragen kun je snel een schifting in het aanbod maken.

Grote kans in ieder geval dat je bij de Makita DUH523Z uitkomt. In onze ogen brengt deze heggenschaar op accu van Makita veel voordelen. De belangrijkste voordelen zetten we graag voor je op een rijtje:

 • Je geniet van onbeperkte bewegingsvrijheid
 • Je kunt deze heggenschaar voor talloze klussen inzetten
 • Je geniet van een ideale bediening
 • Hoogwaardige messen
 • De Makita DUH523Z is van handige extra’s voorzien
 • Veilig te gebruiken
 • Uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding

Onbeperkte bewegingsvrijheid

Als je een nieuwe heggenschaar wilt kopen, heb je uit drie varianten de keuze. Je kunt voor een variant op netstroom, op benzine of op accu kiezen. De Makita DUH523Z behoort tot de laatstgenoemde groep. Doordat dit een heggenschaar op accu betreft, geniet je van onbeperkte bewegingsvrijheid.

Dit brengt, in onze ogen, meerdere voordelen met zich mee. Eén van de voordelen is dat je deze heggenschaar overal en altijd kunt gebruiken. Waar je ook een heg wilt snoeien, is dat met deze heggenschaar mogelijk. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een accu met voldoende acculading.

Een ander voordeel is terug te vinden in de veiligheid. Bij de Makita DUH523Z hoef je niet bang te zijn dat je de stroomkabel dwars doormidden snoeit. Deze heggenschaar heeft immers geen stroomkabel. Kies je daarentegen voor een elektrische heggenschaar? Dan heb je wel altijd met dit gevaar te maken.

Let wel goed op: bij aanschaf van deze heggenschaar krijg je standaard geen accu meegeleverd. Verderop in deze Makita DUH523Z review komen we hier graag verder op terug. In onze ogen is dit namelijk één van de weinige nadelen van deze heggenschaar.

Over de onbeperkte bewegingsvrijheid zijn wij in ieder geval erg te spreken. Met dank aan deze vrijheid voer je simpelweg alle klussen uit. Sowieso zijn wij over de veelzijdigheid te spreken, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Veelzijdig inzetbaar

Kies je voor de aanschaf van de Makita DUH523Z? Dan kies je voor een veelzijdige heggenschaar. Dit komt onder meer doordat dit een heggenschaar op accu is. Zoals hierboven al aangegeven, zorgt dit ervoor dat je ‘m altijd en overal kunt gebruiken.

De veelzijdigheid is ook te danken aan het zwaardblad. Makita heeft namelijk voor een zwaardblad van 52 centimeter lang gekozen. Door deze lengte is het mogelijk om een grote heg snel en vakkundig te snoeien. Wil je deze heggenschaar voor een kleinere heg gebruiken? Ook dat is mogelijk. Let dan alleen even goed op dat je met het zwaardblad niet bijvoorbeeld tegen de grond aankomt.

Overigens heeft Makita voor een geweldig zwaardblad gezorgd. Het blad heeft de juiste lengte en heeft een ideale mesafstand. Tussen elke tanden zit een afstand van 26 millimeter, waardoor je de heggenschaar op een fijne manier gebruikt. Je bent hiermee bovendien in staat om razendsnel een haag te snoeien.

Bijkomend voordeel: je kunt de Makita DUH523Z ook inzetten voor het doorzagen van takken. De maximale takdikte is 15 mm. Dit is op zich niet super indrukwekkend, maar het komt wel in heel veel situaties goed van pas. Je kunt immers met deze heggenschaar een haag snoeien, maar ook kleinere takken door midden zagen. Een win-win situatie dus.

Ideale bediening

Dat de Makita DUH523Z veelzijdig inzetbaar is, is een groot voordeel. Dat je deze accu heggenschaar ideaal kunt bedienen, is eveneens een groot voordeel. Deze fijne bediening is, wat ons betreft, aan meerdere zaken te danken:

 • Twee handvatten. Makita heeft de DUH523Z van twee handvatten voorzien. Dit betekent dat je altijd de perfecte controle over deze heggenschaar behoudt. Hij ligt ideaal in de hand en je kunt ‘m zelfs met twee handen bedienen. Dit doe je door beide handvatten met 1 hand vast te houden. Op die manier heb je al helemaal de optimale controle.
 • Weegt 3,4 kilogram. De Makita DUH523Z heeft een totaalgewicht van slechts 3,4 kilogram. Voor een heggenschaar met een zwaardblad van 52 centimeter vinden wij dit echt reuze meevallen. Daar willen we wel graag aan toevoegen dat dit ook weer niet té licht is. De machine is dankzij dit gewicht in ieder geval prima in balans.
 • Onbeperkte bewegingsvrijheid. Ook bij dit voordeel komen we weer terug bij de onbeperkte bewegingsvrijheid. Doordat deze heggenschaar op accu werkt, geniet je altijd en overal van de ideale bediening. Je bent hierdoor dus ook in staat om tal van klussen uit te voeren.
 • Lage trillingswaarde. Makita heeft de DUH523Z van een handig antivibratiesysteem voorzien. Dit systeem neemt de meeste trillingen weg, waardoor je armen en handen het een stuk minder zwaar te verduren krijgen.

Al deze voordelen zorgen voor het gewenste gebruiksgemak. Wil je deze accu heggenschaar veelvuldig gebruiken? Dan komt de ideale bediening maar al te goed van pas. Wil je deze accu heggenschaar af en toe gebruiken? Ook dan komt de ideale bediening goed van pas. Ongeacht op welke manier je je nieuwe heggenschaar wilt gebruiken, geniet je met de Makita DUH523Z van veel gemak!

Hoogwaardige messen

Messen Makita DUH523Z

Bij een heggenschaar is het belangrijk om goed naar de messen te kijken. De messen moeten namelijk vlijmscherp zijn, maar moeten ook van de gewenste kwaliteit zijn. Aan deze twee eisen voldoen de messen van de Makita DUH523Z absoluut.

Makita heeft de messen bijvoorbeeld van een speciale coating voorzien. Dankzij deze coating worden de messen minder zwaar belast, waardoor de levensduur aanzienlijk langer is. Dit komt de algehele levensduur van de Makita DUH523Z uiteraard ten goede.

Daarnaast heeft Makita voor dubbelsnijdende messen gekozen. Doordat deze messen beide kanten op snijden, geniet je van een veel snellere snoeibeurt. Met name als je grotere snoeiklussen in je tuin uit wilt voeren, komen deze dubbelsnijdende messen erg goed van pas.

Daarnaast geniet je van een nog zuivere snoeisnede. Wat we hiermee bedoelen? Doordat deze messen dubbelzijdig snijden, worden de takken en bladeren op de juiste manier gesnoeid. Dit betekent dat de takken en bladeren snel en gezond weer aan kunnen groeien. Bovendien wordt de heg hiermee minder vatbaar voor ziektes, zoals schimmels.

Handige extra’s

Dat wij over de Makita DUH523Z te spreken zijn, mag inmiddels duidelijk zijn. Dit is te danken aan de bovengenoemde voordelen, maar ook aan enkele handige extra’s. Enkele van deze handige extra’s zetten we graag voor je op een rijtje:

 • Accu-indicator. Deze indicator geeft precies aan wat de actuele lading van de accu is. Door deze indicator in de gaten te houden, weet je precies wanneer je de accu bij moet laden. Hiermee voorkom je dat je opeens zonder acculading komt te staan, terwijl je juist een heg wilt snoeien.
 • Softgrip. De handvatten van de DUH523Z zijn door Makita ook nog voorzien van een softgrip laag. Dankzij deze laag ligt de heggenschaar nog fijner in je hand(en). Met name als je grotere klussen uit wilt voeren, komt deze softgrip laag maar al te goed van pas.
 • Hoog toerental. De Makita DUH523Z levert een opvallend hoog toerental: 2700 toeren per minuut. Doordat de messen zo snel bewegen, heb je elke snoeiklus binnen mum van tijd geklaard.

Met deze accu heggenschaar maak je ook nog een duurzame keuze. Bij deze heggenschaar heb je namelijk niks van doen met schadelijke stoffen. Het enige dat je hoeft te doen, is tijdig de accu op te laden. Tijdens het snoeien heb je hierdoor ook geen last van de geur van verbrande brandstof of olie. Dat is bij een heggenschaar op benzine uiteraard een compleet ander verhaal.

Veilig te gebruiken

In onze ogen is de Makita DUH523Z een fijne heggenschaar. Dit komt door alle bovengenoemde punten, maar ook door het merk Makita zelf. Dit merk doet er alles aan om de heggenscharen zo veilig mogelijk uit te voeren. Daar is bij de DUH523Z ook sprake van.

Zo is deze heggenschaar van een motorrem voorzien. Deze rem grijpt in op het moment dat het zwaardblad tegen een (hard) object aankomt. Hiermee wordt voorkomen dat het zwaardblad snel slijt. Maar, dit komt uiteraard ook de veiligheid in je tuin ten goede.

Daarnaast krijg je bij deze heggenschaar een transportbescherming meegeleverd. Met dank aan deze bescherming kun je de heggenschaar veilig opbergen. Heb je kinderen? Dan ben je des te blijer met deze bescherming. En wil je de Makita DUH523Z ergens mee naar toe nemen? Dan komt deze transportbescherming uiteraard ook goed van pas.

Verder beschikt deze heggenschaar over een slipkoppeling. Deze koppeling voorkomt het risico van overtoeren, waardoor de motor minder zwaar belast wordt. Ook dit komt de levensduur van deze heggenschaar ten goede.

Uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding

Als je voor een heggenschaar van Makita kiest, kies je voor pure kwaliteit. Dit merk weet, als één van de weinige merken, een perfecte kwaliteit te leveren. Je bent hierdoor van veel gebruiksgemak verzekerd, maar ook van een lange levensduur.

Bovendien kost de Makita DUH523Z niet de hoofdprijs. Wat je voor deze heggenschaar precies moet betalen, is even afhankelijk van de aanbieder. Ook is het afhankelijk of er op dit moment sprake is van een korting. Met dank aan een korting geniet je immers van een nóg betere prijs-kwaliteitsverhouding.

De adviesprijs van deze heggenschaar ligt rond de 85 euro. Ten tijde van het schrijven van deze Makita DUH523Z review werd deze heggenschaar met korting aangeboden door onze partner. De laagste prijs die we tegengekomen zijn, is slechts 80 euro!

Makita DUH523Z prijs-kwaliteitsverhouding

De nadelen van de Makita DUH523Z

Vooralsnog is deze Makita DUH523Z review erg positief. Dit heeft te maken met de samenstelling van de heggenschaar, maar ook met het merk Makita zelf. Dit merk weet simpelweg kwaliteit te leveren.

Het is echter wel zo dat dit geen perfecte heggenschaar is. Waarom niet? Omdat je ook bij deze heggenschaar met een paar nadelen rekening moet houden:

 • Deze heggenschaar wordt zonder accu en oplader geleverd
 • Deze heggenschaar heeft geen telescopische steel
 • Het handvat is jammer genoeg niet draaibaar

Zonder accu en oplader geleverd

Koop je de Makita DUH523Z bij één van onze partners? Dan is het belangrijk om te weten dat je hier geen accu en oplader bij meegeleverd krijgt. Je hebt in ieder geval twee opties om dit nadeel ‘op te lossen’:

 • Je gebruikt een Makita LXT 18 volt accu. Heb je toevallig al een 18 volt accu van Makita voor een ander soort gereedschap? Dan kun je die accu ook voor deze heggenschaar gebruiken. Makita maakt namelijk gebruik van een universeel accuplatform.
 • Je koopt zelf een accu. Het is uiteraard mogelijk om ook zelf een accu te kopen. Dit kun je het beste bij één van onze partners doen. Als je de Makita DUH523Z bij Coolblue koopt, zie je direct de geschikte accu(‘s) vermeld staan. Deze kun je met één klik op de muisknop direct ook in je winkelmandje stoppen.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat je geen oplader geleverd krijgt. Net zoals de accu is dit een vrij essentieel onderdeel voor een heggenschaar op accu. Het is daarom ook zaak om direct een oplader mee te bestellen. Heb je thuis al een 18V oplader van Makita liggen? Dan kun je prima die oplader gebruiken voor het opladen van de accu van de Makita DUH523Z.

Geen telescopische steel

Heb je een grote of hoge heg in je tuin staan? Dan kun je op zich gebruik maken van deze heggenschaar, maar het is niet ideaal. Dit komt vooral door het ontbreken van de telescopische steel.

Een telescopische steel is een steel die je uit kunt schuiven. Door zo’n steel heeft een heggenschaar opeens een bereik van bijvoorbeeld 2,5 of 3 meter. Dat stelt je in staat om probleemloos een hoge heg te snoeien.

Wil je met de Makita DUH523Z een hoge heg snoeien? Dan heb je iets van een ladder of een kleine steiger nodig. Mocht je een dergelijk hulpmiddel gebruiken, is het héél belangrijk om goed op je veiligheid te letten. Je staat immers op een flinke hoogte, dus neem geen onnodige risico’s.

Geen draaibaar handvat

Eerder in deze Makita DUH523Z review waren we vol lof over de bediening. Dat zijn we nog steeds, maar we moeten hier wel een kanttekening bij plaatsen. De Makita DUH523Z beschikt namelijk over twee handvatten, maar deze handvatten zijn niet te draaien.

Wat dit inhoudt? Dit betekent dat je niet in alle houdingen de gewenste controle kunt verkrijgen. Als deze heggenschaar wel een draaibaar handvat zou hebben, zou je echt in elke houding op een aangename manier kunnen snoeien. Dat is nu in mindere mate mogelijk.

Wat zeggen andere kopers over de Makita DUH523Z?

Wij zijn persoonlijk erg te spreken over deze heggenschaar van Makita. Deze tevredenheid is gebaseerd op onze persoonlijke analyse, maar ook op de ervaringen van andere kopers. Voor het schrijven van deze Makita DUH523Z review hebben wij ons veelvuldig op die ervaringen gericht.

Bij Bol.com zijn bijvoorbeeld ruim 30 reviews achtergelaten. Van deze ruim 30 reviews is de gemiddelde score een 4,6. Aangezien de score bij Bol.com van 1 tot 5 loopt, is dit een uitermate hoge gemiddelde score. Bij onze partner Coolblue zijn ruim 130 reviews achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score maar liefst een 9,1!

De meeste kopers zijn dus erg te spreken over deze heggenschaar op accu. Dit blijkt onder meer uit de onderstaande reviews:

 • Product bevalt geweldig! Hebben ca 100m1 haag rondom het huis (Beuken/Taxus/Conifeer) en veel buxus bollen. De machine heeft hier geen enkele moeite mee. Ik gebruik twee accu's 1/3.0Ah en 1/5.0Ah beiden gaan goed lang mee op deze machine!
 • Kwaliteit zoals je van Makita mag verwachten. Als je al meer 18v gereedschap hebt dan vallen de kosten ook wel mee. De heggenschaar is vrij stil, gaat behoorlijk lang mee op de accu.
 • Fijn apparaat en lekker handig met de accu’s dus geen irritante kabel.
 • Het apparaat werkt netjes, snel, energiezuinig, is onderhoudsarm en maakt geen onnodige herrie.
 • Sterke machine op accu, dus geen gedoe met snoer.
 • Prima product, erg enthousiast , heg snel getrimd en ziet er nog goed uit ook en accu niet hoeven te verwisselen.
 • Super voor heggen. Accu gaat lang mee, dus ook voor een grote heg ideaal
 • Draadloos veilig en lange werktijd zonder opladen
 • In een grote tuin is de bewegingsvrijheid zonder snoer heerlijk. De machine word gebruikt voor Taxus, Beuken en Buxushagen. Je kan met de machine fantastisch precies resultaat boeken. Als hij het morgen begeeft koop ik dezelfde weer.

Zoals je kunt lezen, lopen veel kopers weg met deze accu heggenschaar. Daarbij moeten we opmerken dat we ook enkele iets minder positieve beoordelingen tegengekomen zijn. Deze beoordelingen hebben vooral betrekking op het ontbreken van de accu en de oplader. Als je voor de Makita DUH523Z kiest, is dat echter iets dat je op voorhand al weet.

Wat zit er in de doos?

Bij aanschaf van de Makita DUH523Z vind je vier dingen in de doos:

 • De heggenschaar zelf
 • Een complete schaarmessenset
 • Een transportbescherming
 • Een handleiding

Graag benoemen we het nogmaals: je krijgt dus geen accu en oplader meegeleverd!

Conclusie

9Expert Score
Conclusie

Wij vinden de Makita DUH523Z echt een waanzinnige heggenschaar. Deze heggenschaar zet je voor talloze klussen in, is fijn te bedienen en is van de gekende Makita kwaliteit. Ook over de veiligheid zijn wij erg te spreken.

Sowieso vinden wij de samenstelling van deze heggenschaar nagenoeg perfect. Je geniet van een fijne bediening, de heggenschaar is licht en de heggenschaar maakt niet al te veel lawaai.
De prijs en de kwaliteit zijn ook volledig naar onze wens.

Het enige belangrijkste minpunt vinden wij de leveringsomvang. Je krijgt bij aanschaf geen accu en oplader meegeleverd, waardoor de kans groot is dat je extra kosten moet maken. Als je al accu’s van Makita thuis hebt liggen, is dit overigens geen al te groot nadeel.

Al met al kunnen wij je maar één ding aanraden: schaf deze Makita heggenschaar zo snel mogelijk aan. Deze heggenschaar sluit volledig op onze wensen en eisen aan. Echt een top apparaat!

Alternatieven

Spreekt deze Makita heggenschaar op accu je grotendeels aan? Ben je alleen niet zo te spreken over bijvoorbeeld één van de nadelen van het apparaat? Dan is het verstandig om ook nog even naar alternatieven te kijken. Wij hebben alvast twee alternatieven voor je geselecteerd.

Bosch UniversalHedgeCut 18v-55

Bosch is met de UniversalHedgeCut 18v-55 met een vergelijkbare heggenschaar op de markt gekomen. Ook deze heggenschaar is van een top kwaliteit en beschikt over twee handvatten. Tevens wordt deze heggenschaar zonder accu en oplader geleverd. Ten opzichte van de variant van Makita is deze variant net iets groter; het zwaardblad is 55 centimeter lang. Met beide varianten geniet je in ieder geval van veel gebruiksgemak.

BLACK+DECKER GTC1845L20-QW

Wil je graag een heggenschaar mét accu aanschaffen? Dan is de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW mogelijk een prima optie voor je. Deze heggenschaar op accu wordt met accu en oplader geleverd en kost ongeveer 90 euro. Voor dit bedrag krijg je een prima heggenschaar met twee handvatten en een zwaardblad van 45 centimeter lang. Met deze heggenschaar kun je hierdoor nog beter kleinere snoeiklussen uitvoeren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo