Hoe slijp je een heggenschaar?

Een heggenschaar is een handig hulpmiddel voor in de tuin. Je kunt hiermee heggen op een fraaie manier snoeien, terwijl je hiermee ook (dunne) takken door kunt knippen. Om zo lang mogelijk van deze werking te genieten, is het belangrijk dat je de messen van de heggenschaar regelmatig slijpt. Hoe slijp je een heggenschaar? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel.

De messen van een heggenschaar

Elke heggenschaar beschikt over een zwaardblad. Dit zwaardblad heeft een bepaalde lengte en is bepalend voor de algehele werking. Als je voor een heggenschaar met lang zwaardblad gaat, kun je deze heggenschaar gebruiken voor het snoeien van grote heggen. Een kleiner zwaardblad is juist geschikt voor de kleinere heggen.

Niet alleen de lengte is bepalend, maar ook de messen. Een zwaardblad bestaat altijd uit meerdere messen. Deze messen worden door de motor aangedreven en zijn hierdoor in staat om de bladeren van een haag te snoeien.

Waarom moet je de messen slijpen?

Is het zo dat je ‘verplicht’ bent om de messen van een heggenschaar te slijpen? Je bent uiteraard niks verplicht, maar het is wel aan tee raden. Door de  messen netjes te slijpen, geniet je van meerdere voordelen.

Je geniet van een langere levensduur

Indien je regelmatig de messen van de heggenschaar slijpt, geniet je van een lange levensduur. Dit komt simpelweg doordat je de messen in een top conditie houdt.

Je kunt dit vergelijken met je auto. Voorzie je je auto netjes op tijd van een onderhoudsbeurt? Dan komt dit de levensduur van de auto ten goede. Kies je ervoor om de onderhoudsbeurt over te slaan? Dan verkort je hiermee – hoogstwaarschijnlijk – de levensduur van je auto.

Dit is ook het geval bij de messen van een heggenschaar. Alleen al om deze reden is het belangrijk om de messen regelmatig goed te slijpen.

De messen worden continu aangetast

Het is ook goed om het volgende te weten: de messen van een heggenschaar worden continu aangetast. Dit komt door de wrijving van de takken en balderen, maar ook door het vuil en sap.

Zodra je takken en bladeren snoeit, komen hier sappen bij vrij. Deze sappen komen op de heggenschaar terecht en kunnen hierbij voor corrosie zorgen. Dit geldt niet alleen voor de sappen, maar ook voor het vuil. Vanaf de takken en bladeren komt er ook een hoop vuil op de messen terecht.

Het is daarom zaak om je messen goed te onderhouden. Dit doe je door de messen te slijpen, maar ook door de messen te onderhouden. Voor het onderhouden van de messen vind je aan het einde van dit artikel nog wat handige tips.

Je geniet van een snellere snoeibeurt

Slijp je regelmatig de messen van je heggenschaar? Dan zijn deze messen in de beste conditie en vlijmscherp. Doordat de messen vlijmscherp zijn, gaan ze als een warm mes door de boter heen. Of beter gezegd: de messen gaan op de perfecte langs de heg heen.

Je geniet hierdoor van een snellere snoeibeurt. Zelfs als je een grotere heg in je  tuin hebt, snoei je deze razendsnel met je heggenschaar. Althans; dat is het geval als je de messen van je heggenschaar goed en regelmatig slijpt.

Geslepen messen zijn beter voor heggen

Snoei je een haag met een heggenschaar met geslepen messen? Dan is dit des te beter voor de heg zelf. De geslepen messen zorgen namelijk voor een zuivere snoeisnede. De takken zijn hierdoor beter in staat om aan te groeien. Dit uit zich op termijn in een groene en volbloeiende haag.

Snoei je een haag met botte messen? Dan gaat dit ten koste van de weerstand van de haag. De haag is plots een stuk vatbaarder voor schimmels, ziekten en andere gevaren. Ook dit is een reden waarom je een haag altijd met een heggenschaar met geslepen messen moet slijpen.

Hoe moet je de messen slijpen?

Kun je je volledig vinden in bovengenoemde voordelen? En wil je graag van deze voordelen profiteren? Dan is het zaak om de messen van je heggenschaar op de juiste manier te slijpen.

Hoe je de messen van een heggenschaar moet slijpen? Dat hangt vooral af van het soort heggenschaar dat je hebt. Voor de verschillende soorten heggenscharen vind je hieronder een uitgebreide toelichting.

Handmatige heggenschaar slijpen

Heb je gekozen voor de aanschaf van een handmatige heggenschaar? Dan heb je niks meer dan een goede vijl nodig. Met een goede vijl ben je in staat om de handmatige heggenschaar op de juiste manier te slijpen.

Dit doe je als volgt:

 • Stap 1: trek goede werkhandschoenen aan. Dit is een essentiële stap, aangezien je met de scherpe messen in de weer gaat.
 • Stap 2: trek de messen van de heggenschaar uit elkaar.
 • Stap 3: pak je vijl erbij en vijl de messen van het scharnier naar de punt van de schaar toe. Het advies is om hierbij cirkelende bewegingen te maken.
 • Stap 4: draai nu de schaar om. De handeling die je bij stap 3 uitgevoerd hebt, kun je nu nogmaals uitvoeren. Je kunt voor de achterkant ook gebruik van een wetsteen maken. Dat is een handig hulpmiddel om messen nog beter te slijpen.

Bij het slijpen van de messen moet je altijd je veiligheid waarborgen. Draag altijd werkhandschoenen en kies bij voorkeur voor een lange vijl. Dat stelt je in staat om de messen relatief snel te slijpen.

Gemotoriseerde heggenschaar slijpen

Heb je voor een accu heggenschaar, elektrische heggenschaar of heggenschaar op benzine gekozen? Dan is het een stuk lastiger om de messen van de heggenschaar te slijpen.

Voor het slijpen van deze messen heb je een goede slijptol nodig. Met een goede slijptol kun je nauwkeurig de messen van de heggenschaar slijpen. Het is hierbij zaak om onderstaand stappenplan te doorlopen:

 • Stap 1: doe een veiligheidsbril op, trek werkhandschoenen aan en doe gehoorbeschermers op. Het slijpen van de messen is niet geheel zonder gevaar, dus volg deze stap strikt op.
 • Stap 2: leg de heggenschaar stevig neer. Tijdens het slijpen is het niet wenselijk dat de heggenschaar weg kan schieten.
 • Stap 3: maak de messen nu goed schoon. Dit is een extra stap die niet per sé noodzakelijk is, maar die wel een duidelijke meerwaarde met zich meebrengt. Je voorkomt hiermee bijvoorbeeld corrosie op de messen.
 • Stap 4: zorg dat de motor van de heggenschaar uitstaat. Je wilt absoluut niet dat tijdens het slijpen plots de messen in beweging komen.
 • Stap 5: pak de slijptol of de vijl erbij. Vijl hierbij altijd in de richting van de snijkant. Het is ook aan te raden om de vijl alleen voorwaarts te gebruiken. Til ‘m vervolgens op en maak wederom de voorwaartse beweging. Het is hierbij zaak om elke snijtand evenveel te slijpen, zodat alle tanden dezelfde lengte houden.
 • Stap 6: werk de messen nu met een slijpsteen bij. Je bent hiermee in staat om de braam aan de onderkant van het mes te verwijderen. De braam ontstaat vanzelf tijdens het slijpen. Dit hou je niet tegen, maar het is daarom des te belangrijker dat je de braam even goed verwijderd.

Tip: check de handleiding van de heggenschaar, voordat je de heggenschaar gaat slijpen. In de handleiding staat mogelijk benoemd wat de juiste hoek is voor het slijpen van de messen van de heggenschaar.

Heggenschaar messen slijpen: waar moet je rekening mee houden?

Bij het slijpen van de heggenschaar messen moet je met meerdere zaken rekening houden. Ten eerste met je eigen veiligheid. Zorg er voor dat de machine volledig uitstaat en draag altijd beschermende kleding. Met name het dragen van goede werkhandschoenen is onwijs belangrijk.

Ten tweede moet je met het soort heggenschaar rekening houden. Zoals bovenstaande stappenplannen laten zien, kun je niet alle soorten heggenscharen op dezelfde manier slijpen.

Ten derde is het advies dus om goed de handleiding door te nemen. In de handleiding vind je bijvoorbeeld handige tips voor het slijpen van de messen. In de handleiding van een Stihl gemotoriseerde heggenschaar staan bijvoorbeeld de volgende tips:

 • Slijp alleen de snijkant van de tanden. De oranje delen op het mes mag je niet bewerken. Het gaat hierbij om de snijbescherming.
 • Spray de messen in. Stihl raadt ook aan om de messen na het slijpen even goed te sprayen. Hoe je dit het beste kunt doen, zie je in onderstaande video:

Zelf heggenschaar slijpen of laten slijpen?

Vind je bovengenoemde stappenplannen vrij simpel? Dan is het aan te raden om zelf de heggenschaar te slijpen. Volg daar bovenstaande tips voor op en gebruik altijd de juiste materialen.

Heb je er niet zo’n vertrouwen in dat je de heggenschaar zelf kunt slijpen? Dan is het verstandig om dit uit te besteden. Je kunt je heggenschaar door meerdere specialisten laten slijpen. Dit is op zich een aanrader, aangezien je hiermee van een perfecte slijpbeurt verzekerd bent. Als je dit zelf doet, bestaat altijd de kans dat je het toch niet zo nauwkeurig doet.

Wil je je heggenschaar laten slijpen? Houd dan uiteraard wel rekening met bepaalde kosten. Het kan daarom geen kwaad om bij meerdere specialisten eens de kosten op te vragen.

Tips voor het onderhouden van je heggenschaar

Heb je voor de aanschaf van de beste heggenschaar gekozen? Dan wil je hier ongetwijfeld zo lang mogelijk van genieten. Dit doe je door de elektrische heggenschaar te slijpen, maar ook door de heggenschaar goed te onderhouden. Dit doe je het beste door onderstaande tips op te volgen:

 • Maak de messen na elke snoeibeurt goed schoon. Zoals we eerder in dit artikel al uitlegden, komt er allerlei vuil en sap op de messen terecht. Dit vuil en sap moet je zo snel mogelijk verwijderen. Maak daarom de messen na elke snoeibeurt grondig schoon.
 • Vet de messen in. Het kan ook nooit kwaad om de messen goed in te vetten. Dit doe je met bijvoorbeeld smeerspray. Dankzij deze spray blijven de messen lekker vet, waardoor het sap minder kans heeft om zich op de messen te blijven kleven.
 • Berg de heggenschaar ’s winters goed op. Het is ook aan te raden om de heggenschaar in de winter goed op te bergen. Wat hier het belang van is? En hoe je dit op de beste manier kunt doen? De antwoorden op deze twee vragen vind je in bovenstaande video van Stihl.

Heb je een benzine heggenschaar? Dan zijn er nog wat zaken waar je goed rekening mee moet houden. Zo is het advies om de brandstoftank af en toe te reinigen, net zoals het luchtfilter. Ook is het belangrijk om de machine regelmatig te inspecteren. Check bijvoorbeeld regelmatig of de machine geen brandstof lekt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo