Bosch PST 650 Review 2022

Bosch decoupeerzagen staan goed aangeschreven. Als je als klusser aan een nieuwe decoupeerzaag toe bent, is het daarom verstandig om naar het aanbod van Bosch te kijken. Binnen de groene serie van Bosch vind je allerlei interessante decoupeerzagen, inclusief de Bosch PST 650. In deze Bosch PST 650 review vertellen wij je alles over deze decoupeerzaag.

Toen wij voor het eerst naar deze zaagmachine keken, viel het prijskaartje ons op. Deze decoupeerzaag is bijzonder voordelig geprijsd, maar lijkt ook prima specificaties te hebben. Dit wakkerde onze enthousiasme aan, waarna we deze zaagmachine uitgebreid geanalyseerd hebben. Op basis daarvan hebben we deze Bosch PST 650 review geschreven.

We hebben ons echter ook gebaseerd op de ervaringen van andere gebruikers. Veel (fanatieke) doe-het-zelvers hebben namelijk recent voor deze Bosch decoupeerzaag gekozen. Of zij tevreden met hun aankoop zijn? Ook dat ga je lezen in deze review over de Bosch PST 650.

Ben je nu al overtuigd van deze decoupeerzaag? Dan kun je ‘m uiteraard met één druk op de knop bestellen. Wij adviseren je om dit te doen bij één van onze partners. Hieronder check je direct de beste prijzen bij onze partners:

Overzicht voor- en nadelen Bosch PST 650

Voordelen
 • Prima zaagspecificaties
 • Krachtige en duurzame motor
 • Handige blaasfunctie
 • Makkelijke zaagbladwissel
 • Fijne bediening
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
 • Enkele handige extra's
 • Inclusief koffer
Nadelen
 • Slechts één zaagblad
 • Geen instelbare zaagsnelheid
 • Niet voor grote/zware klussen geschikt
 • Korte stoomkabel
 • Maakt veel lawaai

Voordelen van de Bosch PST 650

Wil je als doe-het-zelver een nieuwe decoupeerzaag kopen? Dan weet je wellicht niet waar je goed op moet letten. Dat weten wij gelukkig wel! Aan de hand van allerlei aandachtspunten hebben wij de Bosch PST 650 dan ook bekeken en beoordeeld.

Uiteindelijk kunnen we hier het volgende over stellen: deze Bosch decoupeerzaag heeft ons weten te verrassen. Over onder meer onderstaande voordelen zijn wij (erg) enthousiast:

 • Prima zaagspecificaties
 • Krachtige en duurzame motor
 • Inclusief handige blaasfunctie
 • Makkelijke wisseling van de zaagbladen
 • Erg fijn te bedienen
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
 • Enkele handige extra’s
 • Voor veel materialen geschikt
 • Inclusief koffer geleverd

Prima zaagspecificaties

Dat de Bosch PST 650 een voordelige decoupeerzaag is, mag duidelijk zijn. Door dit prijskaartje hadden wij geen al te hoge verwachtingen, maar dat bleek onterecht. Toen wij naar de zaagspecificaties keken, werden wij direct blij:

 • Maximale zaagdiepte in hout: 65 mm
 • Maximale zaagdiepte in metaal: 4 mm

Met name over de maximale zaagdiepte in hout zijn wij te spreken. Als doe-het-zelver heb je – wat ons betreft – niet meer nodig dan de maximale diepte van 65 mm. Concreet betekent dit dat je heel veel zaagklussen met deze Bosch decoupeerzaag uit kunt voeren.

Waar deze maximale zaagdiepte aan te danken is? Onder meer aan de krachtige motor, waarover later meer. De zaagdiepte is echter ook te danken aan het zaagblad. Het zaagblad lengte een afstand van 20 millimeter af, waardoor je van veel gemakken verzekerd bent. Daar komen we verderop in deze Bosch PST 650 review nog even op terug.

Krachtige en duurzame motor

Bij de PST 650 heeft Bosch voor een 500 Watt sterke motor gekozen. Opvallend veel vermogen, aangezien deze decoupeerzaag alléén voor de doe-het-zelver geschikt is. Voor veel klussen is 500 Watt meer dan voldoende.

Niet alleen de kracht is ons opgevallen, maar ook de duurzaamheid. De motor is van de gewenste kwaliteit en wordt goed beschermd. Deze bescherming is te danken aan tal van afdichtingen. Deze afdichtingen houden het zaagsel en stof tegen, waardoor de motor probleemloos zijn werk doet. Niet alleen nu, maar ook in de komende jaren.

Handige blaasfunctie

Een gekend nadeel tijdens het zagen is de aanwezigheid van het zaagsel. Dit zaagsel gaat overal in en tussen zitten, maar blijft ook op het te zagen object liggen. Door dit zaagsel zie je mogelijk niet meer de zaaglijn.

Bosch heeft hier gelukkig iets handigs op bedacht: de blaasfunctie. De blaasfunctie van de Bosch PST 650 zorgt voor veel gemak en voor een schone werkomgeving.

Wat hierbij geweldig is, is dat je de blaasfunctie naar eigen wens instelt. Ongeacht de hoek waarin je zaagt, zorgt de blaasfunctie voor het gewenste resultaat. In onze ogen is dit een sublieme toevoeging van Bosch aan deze decoupeerzaag.

Makkelijke zaagbladwissel

Bij aanschaf van de Bosch PST 650 krijg je één zaagblad meegeleverd. Dit is niet helemaal perfect, maar daarover later meer in deze review. Mocht dit zaagblad eenmaal bot zijn, moet je dit zaagblad door een ander exemplaar vervangen.

Bosch heeft hierbij gelukkig voor het SDS-systeem gekozen. Met dank aan dit systeem kun je het zaagblad zonder extra gereedschap verwisselen. Je doet dit dus niet alleen snel, maar ook nog eens heel gemakkelijk.

Fijne bediening

Het zagen met de Bosch PST 650 is een waar feestje. Dit blijkt in ieder geval uit de vele positieve beoordelingen van tevreden kopers. Wij hechten aan onder meer onderstaande punten veel waarde:

 • Compact: dat een decoupeerzaag compact is, is veelal een feit. Bij de Bosch PST 650 viel de compactheid ons direct in positieve zin op. Deze decoupeerzaag is namelijk nog compacter dan veel andere decoupeerzagen. Dit betekent onder meer dat je met deze zaag perfect manoeuvreert.
 • Miniem gewicht: met een totaalgewicht van 1,6 kilogram is de Bosch PST 650 zo licht als een veertje. Met name als je meerdere uren op een dag zaagt, is dit een belangrijk voordeel. Dankzij dit gewicht hou je in ieder geval de perfecte controle over het apparaat.
 • Soft grip handgreep: zoals je duidelijk op de foto kunt zien, heeft Bosch voor een soft grip handgreep gekozen. Dankzij deze handgreep ligt de decoupeerzaag heerlijk in de hand. Ook dit komt de controle ten goede.

Prima prijs-kwaliteitsverhouding

Wij trapten deze Bosch PST 650 review met een duidelijk bericht af: deze Bosch decoupeerzaag is erg voordelig geprijsd. Je kunt hierbij uitgaan van een prijskaartje van ongeveer 60 euro.

Voor 60 euro zou je wellicht niet al te veel verwachten, maar deze Bosch decoupeerzaag heeft ons doen verrassen. De zaag biedt namelijk veel voordelen, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. De zaag is echter ook nog eens van een prima kwaliteit.

Dit zijn we overigens sowieso al gewend van Bosch. Dit merk levert kwaliteit en levert duurzame apparaten. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat je jarenlang van déze decoupeerzaag geniet. En dit allemaal voor slechts 6 tientjes.

Enkele handige extra’s

Dat de Bosch PST 650 een prima decoupeerzaag is, mag inmiddels duidelijk zijn. Dit is te danken aan bovenstaande voordelen, maar ook aan enkele handige extra’s.

Eén van deze handige extra’s is bijvoorbeeld de metalen voetplaat. Deze voetplaat zorgt voor de gewenste stabiliteit, waardoor je zelfs in verstek kunt zagen. De maximale hoek is hierbij 45 graden. Ongeacht in welke hoek je zaagt, zorgt de voetplaat voor de gewenste stabiliteit en bediening.

Een andere handige extra is het antivibratie systeem. Tijdens het zagen heb je altijd met trillingen te maken, maar dit systeem neemt de trillingen zoveel mogelijk weg. Juist daardoor is deze decoupeerzaag geschikt om urenlang achtereen mee te werken.

Op het gebied veiligheid heeft Bosch voor de nodige extra’s gezorgd. Zo valt de rode veiligheidsschakelaar direct op. Mocht je je vinger van deze schakelaar halen, stopt de zaag direct met zagen. Dit komt de veiligheid uiteraard ten goede.

Voor meerdere materialen geschikt

Met de Bosch PST 650 maak je perfecte zaagsneden in hout. Je zaagt met veel plezier in hout recht, maar je kunt in hout ook in bochten of in verstek zagen. Dit geldt niet alleen voor hout, maar voor nog veel meer materialen.

Met deze decoupeerzaag bewerk je namelijk probleemloos meerdere materiaalsoorten. Het gaat hierbij om hout, rubber, keramiek, metaal en kunststof. Ideaal in onze ogen.

Inclusief koffer

Bij aanschaf van de Bosch PST 650 krijg je niet heel veel accessoires meegeleverd. Gelukkig krijg je wel een koffer meegeleverd. Met deze koffer geniet je van twee belangrijke voordelen:

 • Veilig opbergen. Op de momenten dat je de Bosch PST 650 niet gebruikt, berg je ‘m in de koffer veilig op. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt; zij krijgen zodoende nooit toegang tot de zaagmachine.
 • Veilig transporteren. Wil je een klus bij een familielid of vriend uitvoeren? Dan komt de koffer ook maar al te goed van pas. In de kunststof koffer vervoer je deze decoupeerzaag immers makkelijk en veilig.

Nadelen van de Bosch PST 650

Voor een fanatieke doe-het-zelver is dit een prima decoupeerzaag. De zaagmachine doet wat ‘ie moet doen, is fijn te bedienen en beschikt over veel handige extra’s.

Toch hebben we ook enkele nadelen aan deze decoupeerzaag opgemerkt. De belangrijkste nadelen zetten we even voor je op een rijtje:

 • Met slechts één zaagblad geleverd
 • Je kunt niet zelf de zaagsnelheid instellen
 • Niet voor zware/grote klussen geschikt
 • Korte stroomkabel
 • Maakt veel lawaai

Slechts één zaagblad

Kies je voor de aanschaf van deze decoupeerzaag? Dan krijg je slechts één zaagblad meegeleverd. Het gaat hierbij om een 144-tands zaagblad voor hout.

Wij hadden graag gezien dat je meerdere zaagbladen meegeleverd zou krijgen. Waarom? Omdat dit ene zaagblad bij regelmatig gebruik relatief snel slijt. Je hebt op dat moment een ander zaagblad nodig, maar dat zaagblad zou je dus nog zelf aan moeten schaffen.

Tip: het advies is om bij Coolblue direct de 8-delige decoupeerzaagbladenset mee te bestellen. In deze set vind je maar liefst 8 zaagbladen voor hout, kunststof en metaal.

Geen instelbare zaagsnelheid

Het is bij de Bosch PST 650 niet mogelijk om zelf de zaagsnelheid in te stellen. Wij hadden graag anders gezien, aangezien je met een instelbare zaagsnelheid een veel betere controle zou houden.

Bij andere decoupeerzagen kun je wél de snelheid aan het te zagen materiaal aanpassen. Ideaal, maar we moeten daarbij wel het volgende bekennen: veel van die decoupeerzagen zijn fors duurder.

Wil je wel van een variabele zaagsnelheid verzekerd zijn? Dan raden wij je de Bosch PST 700 ReadyToSaw aan. Deze zaagmachine beschikt niet alleen over een variabele zaagsnelheid, maar heeft ook betere zaagspecificaties. Zo is de maximale zaagdiepte 70 mm in plaats van 65 mm.

Niet voor grote/zware klussen geschikt

De Bosch PST 650 is een prima decoupeerzaag voor de doe-het-zelver. Voor een professional is deze decoupeerzaag echter totaal niet geschikt. Ook als je als doe-het-zelver grote en zware klussen uit wilt voeren, is dit géén geschikte decoupeerzaag.

Korte stroomkabel

Als je van deze decoupeerzaag gebruik maakt, heb je altijd een stopcontact in de buurt nodig. De stroomkabel van deze decoupeerzaag is slechts 1,5 meter. Door de lengte van de kabel is er géén sprake van enige bewegingsvrijheid.

Maakt veel lawaai

Kies je voor de aanschaf van de Bosch PST 650? Dan haal je een luidruchtige decoupeerzaag in huis. Het maximale geluidsniveau van deze zaagmachine is namelijk 88 decibel. Dit vinden wij behoorlijk fors.

Ons advies: draag altijd gehoorbescherming als je van deze decoupeerzaag gebruik maakt.

Wat zeggen andere gebruikers?

Onder doe-het-zelvers is dit één van de populairste decoupeerzagen van dit moment. Dit blijkt overduidelijk uit de beoordelingen bij onze partners:

 • Bol.com: bij Bol.com zijn 110 reviews achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 4.6. Gezien de schaal van 1 tot 5 is dit een erg hoge gemiddelde score.
 • Coolblue: bij Coolblue hebben ruim 250 kopers een review achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 8,9. Ook dit is dus een hoge score.

In de reviews vallen veel positieve woorden te lezen. Veel mensen roemen het gemak, de maximale zaagdiepte, de fijne bediening en de handige extra’s. Ook spreken veel doe-het-zelvers vol lof over de prijs-kwaliteitsverhouding.

Her en der vind je ook enkele negatieve beoordelingen. Hierbij wordt bijvoorbeeld negatief gesproken over de meegeleverde accessoires. Ook zetten meerdere gebruikers hun vraagtekens bij het geluidsniveau.

Wat zit er in de doos?

Bij aanschaf van de Bosch PST 650 krijg je slechts drie accessoires meegeleverd:

 • Een uitgebreide handleiding
 • Een kunststof koffer
 • 144-tands zaagblad voor hout

De meegeleverde accessoires zijn wat ons betreft niet ideaal. Zoals we eerder in deze Bosch PST 650 review al benoemden, hadden we graag een extra zaagblad gezien.

Conclusie

7.5Expert Score
Conclusie

De Bosch PST 650 is een uitmuntende decoupeerzaag voor doe-het-zelvers. Zeker als je je nieuwe decoupeerzaag voor kleinere klussen in wilt zetten, is deze variant ideaal. De machine is fijn te bedienen, biedt handige extra’s en is ook nog eens voordelig geprijsd.

Wil je zo snel mogelijk profiteren van alle voordelen? Check direct de prijzen bij onze partners. Sommige van onze partners stunten af en toe met een aanbieding; de prijs-kwaliteitsverhouding wordt daarmee nóg beter!

Alternatieven

Bosch PST 18 LI 1

Staat de korte stroomkabel van de Bosch PST 650 je niet aan? Dan kun je beter kiezen voor de Bosch PST 18 LI 1. Deze decoupeerzaag werkt op een accu, waardoor je van onbeperkte bewegingsvrijheid verzekerd bent. Deze decoupeerzaag is echter wel fors duurder; zo’n 80 euro duurder.

Bosch PST 900 PEL

Wil je graag van een krachtige decoupeerzaag verzekerd zijn? Dan is de aanschaf van de Bosch PST 900 PEL een prima optie. Deze decoupeerzaag is het grotere broertje van de PST 650. Zo is de maximale zaagdiepte maar liefst 90 mm in hout. Voor deze decoupeerzaag betaal je slechts 20 euro meer. Bekijk onze review >

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo