Hoe zaag je trespa?

Trespa is een robuuste plaat die ontstaat door het samendrukken van verschillende papierlaagjes. Een trespa plaat staat ook wel te boek als High Pressure Laminate, oftewel: HPL. 

Voordeel van dit materiaal is de waterdichtheid, de weersbestendigheid, de eenvoudige schoonmaak en de bestandheid tegen UV straling. Mede vanwege deze voordelen is het interessant om trespa voor klussen buiten te gebruiken.

Een terechte vraag is wel hoe je trespa op maat kunt zagen. Doe je dit op dezelfde manier als hout? Of moet je trespa toch echt op een andere manier zagen? In dit artikel lees je alles over het zagen van trespa.

Is trespa zagen lastig?

Nee, het valt wel mee hoe lastig het is om trespa te zagen. Dit komt onder meer doordat trespa de nodige overeenkomsten kent met harde houtsoorten. Als je weet hoe je hardhout moet zagen, weet je ook hoe je trespa moet zagen.

Het lastige is alleen dat het een uitdaging kan zijn om trespa héél nauwkeurig te zagen. Dit heeft puur met de samenstelling van het materiaal te maken. Door de samenstelling splinters trespa relatief snel, net zoals bij bijvoorbeeld multiplex het geval is.

Mocht je trespa willen zagen, moet je hier dus de tijd voor nemen. Lees je goed in de verschillende mogelijkheden in, bepaal met welk gereedschap je aan de slag gaat en werk vervolgens erg nauwkeurig. Ook is het aan te raden om de tips uit dit artikel op te volgen. Met deze tips is het zagen van trespa een heel stuk beter te doen.

Trespa zagen met een decoupeerzaag

Heb je een prima decoupeerzaag tot je beschikking? Dan kun je die decoupeerzaag prima gebruiken voor het op maat zagen van een plaat trespa. Zoals hierboven al gesteld, is het hierbij wel aan te raden om even wat tijd uit te trekken voor deze zaagklus. Je kunt beter iets meer tijd nemen in plaats van dat je dingen af gaat raffelen.

Enfin, om trespa te zagen met een decoupeerzaag moet je een goede decoupeerzaag gebruiken. Dit betekent onder meer dat je een zaagmachine met pendelstand moet gebruiken. Deze pendelstand stel je vervolgens op stand 1 in; bij deze stand maakt het zaagblad alleen op- en neergaande bewegingen. Dat is wenselijk, aangezien de voorwaartse- en achterwaartse bewegingen voor versplintering van het materiaal kunnen zorgen.

Verder is het wenselijk dat je het juiste zaagblad gebruikt. Bestaat er een speciaal trespa zaagblad voor je decoupeerzaag? Nee, dergelijke zaagbladen bestaan niet. Het beste is daarom om een zaagblad te gebruiken dat voor hardhout of aluminium geschikt is. Op de verpakking of in de beschrijving van een zaagblad staat overigens vaak vermeld of het zaagblad voor trespa geschikt is.

 Vervolgens is het zaak om onderstaand stappenplan te doorlopen:

 • Stap 1: denk eerst aan je eigen veiligheid. Dit betekent onder meer dat je een veiligheidsbril en werkhandschoenen moet dragen. Met dank aan de handschoenen voorkom je splinters in je hand(en).
 • Stap 2: plak nu schilderstape op de achterzijde van de trespa plaat. Doe dit rondom de zaaglijn die je wilt maken. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de zaaglijn nauwkeurig aftekenen.
 • Stap 3: zaag nu met een hoge snelheid door de trespa plaat hen. Houdt hierbij de grondplaat goed plat op de trespa plaat en laat vooral de decoupeerzaag het werk doen. En zoals hierboven al gesteld; gebruik altijd pendelstand 1.
 • Stap 4: je kunt nu de zaagsnede netjes afwerken. Dit doe je bijvoorbeeld met schuurpapier. Is dit verplicht? Nee, zeker niet. Je kunt hiermee echter wel de zaagsnede iets zuiverder maken. Ook kun je hiermee nog wat achtergebleven splinters verwijderen.

Is trespa zagen met een decoupeerzaag lastig? Nee, allerminst. Het belangrijkste is dat je pendelstand 1 gebruikt, dat je de zaaglijn goed afplakt met tape en dat je het zaagblad het werk laat doen.

Wil je graag trespa zagen met een decoupeerzaag? Zorg er dan voor dat je een goede decoupeerzaag tot je beschikking hebt. Deze zaag moet bijvoorbeeld over meerdere pendelstanden beschikken. In ons artikel ‘beste decoupeerzaag’ lees je meer over de beste decoupeerzagen van dit moment.

Trespa zagen met haakse slijper

Heb je geen decoupeerzaag tot je beschikking, maar wel een haakse slijper? Je kunt trespa zagen met een haakse slijper en ook met een multitool.

De richtlijnen van het merk Trespa geven aan dat dit niet de beste optie is. Mocht je geen zaagmachine voorhanden hebben, kun je echter alsnog de trespa plaat op maat zagen met een haakse slijper

Hierbij is het vooral van belang om onderstaande tips op te werken:

 • Gebruik een zaagblad dat normaal gesproken voor hardhout geschikt is. Een dergelijk zaagblad is in 99% van de gevallen óók voor trespa geschikt.
 • Bewaar je geduld. Snel trespa zagen met een haakse slijper is niet al te makkelijk. Bewaar daarom je geduld, slijp/zaag op een niet al te hoge snelheid en focus je vooral op de nauwkeurigheid.
 • Laat de haakse slijper het werk doen. Net zoals bij een decoupeerzaag moet je de haakse slijper het werk laten doen. Geef dus niet onnodig veel kracht, maar begeleid de haakse slijper alleen over de getekende zaaglijn.
 • Plak de zaaglijn met afplaktape af. Dankzij de afplaktape voorkom je het versplinteren van de trespa plaat. Daarmee verkrijg je een nauwkeurigere en zuivere zaagsnede!

Trespa zagen met cirkelzaag

Trespa zagen met een cirkelzaag is eveneens prima te doen. Net zoals bij een decoupeerzaag is het van belang dat je hier een goed zaagblad voor gebruikt. Je kunt het beste kiezen voor een wisseltand zaagblad of een trapezium vlaktand zaagblad.

Verder is het van belang dat je de cirkelzaag op voorhand goed instelt. Dit betekent onder meer dat je de zaagdiepte in moet stellen; doe dit tot 4 keer de dikte van de plaat.

Een trespa plaat zagen met een decoupeerzaag doe je als volgt:

 • Stap 1: denk aan je eigen veiligheid. Draag altijd een veiligheidsbril en goede werkhandschoenen. De bril voorkomt dat je splinters in je ogen krijgt, terwijl je met de handschoenen voorkomt dat je splinters in je handen krijgt.
 • Stap 2: stel vervolgens de zaagdiepte in. Zoals hierboven al aangegeven, moet je dit tot 4 keer de dikte van de plaat doen.
 • Stap 3: plak nu de gewenste zaaglijn af met afplaktape aan de achterzijde van de trespa plaat. Dankzij deze tape kun je nu de zaaglijn nauwkeurig aftekenen.
 • Stap 4: zaag vervolgens met een middelmatige snelheid met de cirkelzaag door de trespa plaat heen. Laat hierbij de zaag het werk doen en forceer vooral helemaal niks. Het enige dat je hoeft te doen, is het zaagblad te sturen over de zaaglijn.
 • Stap 5: nadat je de gewenste zaagsnede hebt gemaakt, werk je deze het beste even bij met schuurpapier. Hiermee verwijder je de achtergebleven splinters en maak je de zaagsnede nog zuiverder

Trespa zagen met een cirkelzaag is vrij goed te doen. Het bedrijf achter de merknaam Trespa geeft zelf ook aan dat dit één van de beste opties is. Een andere goede optie is zagen met een decoupeerzaag, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen.

Wil je graag trespa zagen met een cirkelzaag? En wil je dit met enige regelmaat doen? Investeer dan in een goede nieuwe cirkelzaag en bijbehorende zaagbladen. In ons artikel ‘beste cirkelzaag’ vind je de cirkelzagen waar wij het meeste over te spreken zijn.

Kun je trespa zagen met een handzaag?

Nee, het is eigenlijk niet mogelijk om trespa te zagen met een handzaag. Het materiaal is te hard en geeft daardoor teveel weerstand. Je bent hierdoor niet in staat om enerzijds te zagen en om anderzijds richting te geven aan de zaaglijn.

Daarnaast zorgt de hardheid van het materiaal voor nóg een probleem: je moet heel veel kracht over zien te brengen op de handzaag. Dit is óf niet mogelijk óf gaat ten koste van het zaagje van de handzaag. Zaag trespa daarom altijd met een decoupeerzaag of cirkelzaag.

Handige tips voor het zagen trespa

Heb je de wens om één of meerdere trespa platen te zagen? Zorg er dan voor dat je onderstaande tips zoveel mogelijk opvolgt:

 • Gebruik geode afplaktape. Met goede afplaktape voorkom je dat het materiaal gaat versplinteren. Erg prettig, aangezien je zeker niet zit te wachten op een trespa plaat vol met splinters.
 • Gebruik een goed zaagblad. Als je gebruik van een decoupeer- of cirkelzaag wilt maken, moet je een goed zaagblad gebruiken. Kies altijd voor een zaagblad dat voor hardhout geschikt is.
 • Maak eventueel gebruik van werkbank- of lijmklemmen. Met een werkbankklem of lijmklem kun je de trespa plaat nog steviger vastzetten. Dit heb je nodig, aangezien een trespa plaat bij belasting kan gaan schuiven.
 • Neem de tijd voor het zagen van een trespa plaat. Als je gehaast een trespa plaat zaagt, zie je dit altijd aan de nauwkeurigheid van de zaagsnede terug. Neem daarom goed je tijd voor het zagen, met name als je hier nog niet al te veel ervaring mee hebt.
 • Houd altijd je veiligheid in de gaten. Even snel een trespa plaat zagen is niet aan te raden, zoals je hierboven hebt gelezen. Nee, je zou ook de nodige voorbereidingen moeten treffen in het belang van je veiligheid. Draag bijvoorbeeld altijd een veiligheidsbril en werkhandschoenen.
 • Werk de zaagsnede netjes af. Als één na laatste tip willen wij je meegeven om de zaagsnede netjes af te werken. Pak wat schuurpapier, schuur de zaaglijn netjes op en verwijder daarmee de laatste splinters. Dit komt uiteraard ook de nauwkeurigheid en zuiverheid van de zaagsnede van pas.

Wil je nou liever in beeld zien hoe je trespa kunt zagen? Dan raden wij je graag aan om onderstaande video even te bekijken. In deze video, van net iets meer dan 2 minuten, zie je duidelijk hoe een specialist een trespa plaat op maat zaagt. Hier kun je alleen maar van leren:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo