Multiplex zagen zonder splinters

Multiplex is een speciale houtsoort bestaande uit meerdere houtfineerlagen. Doordat deze houtsoort uit meerdere lagen bestaat, is de houtsoort voor tal van doeleinden geschikt. Maar, de aanwezigheid van deze lagen brengt ook een uitdaging met zich mee: het is lastig om multiplex te zagen zonder splinters.

Wil je echter wel multiplex zagen zonder last van splinters te hebben? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel lees je namelijk hóe je multiplex op maat kunt zagen, zonder hierbij last van splinters te hebben/krijgen.

Daarbij voorzien wij je van veel handige tips. Maar, we bespreken ook met welke machine je het beste multiplex kunt zagen. De keuze voor de machine is namelijk al bepalend voor de hoeveelheid splinters waar je last van kunt krijgen. Neem dus vooral dit gehele artikel op je gemakje door!

Hoe kun je multiplex zagen?

Allereerst is het goed om te weten dat je multiplex op meerdere manieren kunt zagen. Ten eerste kun je dit met een simpele handzaag doen. Bij het zagen van multiplex met handzaag moet je wel zelf de nodige kracht leveren. Dat is zeker het geval bij dikker multiplex of als je meerdere platen multiplex op maat wilt zagen.

Een andere optie is om multiplex te zagen met een decoupeerzaag. Dit is zeker niet de beste optie, maar het is op zich goed te doen als je een decoupeerzaag bij de hand hebt. Heb je echter een andere zaagmachine tot je beschikking? Kies dan bij voorkeur voor een andere zaagmachine.

Zo is het ideaal om multiplex te zagen met een tafelzagen. Het lastige is alleen dat lang niet alle doe-het-zelver zo’n tafelzaag in bijvoorbeeld hun werkplaats hebben staan. Mocht jij wel de beschikking over zo’n tafelzaag hebben, raden wij je aan om vooral die tafelzaag te gebruiken voor het zagen van multiplex.

Ook is het mogelijk om multiplex met een cirkelzaag op maat te zagen. Dit gaat op zich prima, maar je moet wel goed op de vorming van splinters letten. Door de werking van een cirkelzaag ontstaan deze splinters aan de bovenkant. Enfin, verderop vertellen we precies hoe je met een cirkelzaag multiplex kunt zagen zonder splinters.

Moraal van het verhaal: je kunt op meerdere manieren multiplex zagen. Het is goed om te weten dat je bij elke optie met de splinters rekening moet houden. En dat je bij elke zaag met een andere vorming van splinters te maken hebt. Hoe dit precies zit, bespreken we graag in dit artikel.

Waarom ontstaan er splinters bij het zagen multiplex?

De reden hiervoor hebben we in de inleiding al benoemd: dit materiaal bestaat uit meerdere lagen. Deze lagen liggen stevig op elkaar vast en zijn min of meer in elkaar verweven. Zodra je door deze lagen heen zaagt, breken de verschillende lagen als het ware af. Dit gaat hoe dan ook gepaard met splinters.

Is het überhaupt mogelijk om multiplex te zagen zonder splinters? Ja, dat is absoluut mogelijk. Door de tips uit dit artikel op te volgen, zaag je probleemloos multiplex op maat zonder daarbij last van splinters te hebben.

Multiplex zagen zonder splinters met een handzaag

Heb je alleen een handzaag tot je beschikking? Dan kun je daar op zich multiplex mee op maat zagen. Besef alleen goed dat dit niet de ideale zaagmachine is voor het maken van lange rechte zaagsneden. Tevens moet je goed beseffen dat je hierbij de nodige kracht zelf moet leveren.

Belangrijk is om altijd voor een handzaag met fijne en scherpe tanden te kiezen. Des te scherper de tanden zijn, des te minder splinters er tijdens het zagen ontstaan. 

Daarnaast is het aan te raden om gebruik van lijmtangen te maken. Met een lijmtang kun je een lat langs de gewenste zaaglijn neerleggen; het is hierdoor makkelijker om met de handzaag het multiplex te zagen.

Maak rustige en vloeiende bewegingen. Ook daarmee voorkom je dat er veel splinters ontstaat. Tot slot is het advies om 100% rechte zaagsneden te maken. Bij zaagsneden die alles behalve recht zijn, ontstaan over het algemeen meer splinters. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar ervaring doet een hoop wonderen.

Wil je graag multiplex zagen met een handzaag? Investeer dan in de beste handzaag. Dit kan een manuele handzaag zijn, maar kan eventueel ook een elektrische handzaag zijn.

Multiplex zagen zonder splinters met een decoupeerzaag

Multiplex zagen met een decoupeerzaag is niet ideaal, maar het is wel mogelijk. Om dit zonder splinters te doen, is een goede voorbereiding cruciaal. 

Zo is het advies om te investeren in een goed zaagblad. De universele zaagbladen zijn niet ideaal voor multiplex, dus kies altijd voor een speciaal zaagblad voor multiplex. Daarbij is het ook van essentieel belang dat het te gebruiken zaagblad onwijs scherp is. 

Vervolgens kun je met onderstaande twee tips de vorming van splinters zoveel mogelijk voorkomen:

  • Maak eerst met een scherp mesje een inkeping op de plek van de zaaglijn. Door een kleine inkeping in het hout te maken, voorkom je dat het hout bij het eerste contact met de decoupeerzaag gaat splinteren. Je kunt hier bijvoorbeeld een stanleymes voor gebruiken.
  • Plak de boven- en onderkant van de multiplex plaat af met schilderstape. Voordat je dit doet, moet je wel eerst de gewenste zaaglijn aftekenen. Het tape zorgt vervolgens voor een bepaalde druk op het multiplex, waardoor de kans op splinteren een stuk kleiner is.

Bijkomende tip: gebruik alleen de beste decoupeerzaag. Ben je niet meer zo tevreden over je huidige decoupeerzaag? Investeer dan in een nieuwe decoupeerzaag. In ons artikel ‘beste decoupeerzaag’ vind je de 5 beste varianten van dit moment.

Multiplex zagen zonder splinters met een cirkelzaag

Multiplex zagen met een cirkelzaag is goed te doen, maar kent wel de nodige aandachtspunten. Zo is het goed om te weten dat een cirkelzaag anders werkt dan andere zaagmachines. Het gevolg hiervan is dat de splinters aan de bovenkant van de multiplex plaat ontstaan.

Om dit te voorkomen, is het advies om twee zaagsneden met de cirkelzaag te maken:

  • Eerste zaagsnede: de eerste zaagsnede moet je met een diepte van 3 á 4 mm maken. 
  • Tweede zaagsnede: met de tweede zaagsnede kun je de multiplex plaat volledig doorzagen.

Door het in twee stappen te doen, voorkom je dat de houtvezels direct naar boven toe getild worden. En daarmee voorkom je op een efficiënte manier de vorming van splinters.

Verder is het belangrijk om alleen het juiste zaagblad te gebruiken. Het zaagblad moet minimaal 80 tanden hebben en moet ook fijn getand zijn. Met zo’n zaagblad kun je probleemloos multiplex zagen zonder splinters.

Nog een bonustip vanuit onze kant; ook hierbij kun je gebruik van de schilderstape maken. Je kunt echter ook een stukje afvalhout tegen de achterkant van de multiplex houden. Hierbij voorkom je dat het multiplex afbrokkelt.

Voor het multiplex zagen met een cirkelzaag heb je een goede cirkelzaag nodig. Heb je deze nog niet? Check dan direct ons artikel ‘beste cirkelzaag’. Daarin maak je kennis met de vijf beste cirkelzagen van dit moment!

Multiplex zagen zonder splinters met een tafelzaag

Multiplex zagen doe je het beste met een tafelzaag. Het lastige is alleen dat lang niet iedereen een tafelzaag heeft. Heb jij zelf wel de beschikking over een tafelzaag? Dan kun je het multiplex relatief makkelijk zagen zonder splinters.

Dit doe je zéker als je een goed zaagblad op de tafelzaag monteert. Het advies is om een zaagblad met minimaal 80 tanden te gebruiken. Ook is het aan te raden om te kiezen voor een zaagblad met fijne vertanding. Er bestaan overigens zelfs zaagbladen met 180 tanden; die zijn speciaal voor deze situatie ontwikkeld.

Verder is het aan te raden om een inzetstuk zonder vrije ruimte te gebruiken. Deze accessoire zorgt voor een minimale opening tussen het zaagblad en de verstekplaat, waarmee de houtvezels perfect ondersteund worden. Hierdoor is de kans op splinteren en afbrokkelen een stuk kleiner.

Tot slot is het advies om vooral de tafelzaag het werk te laten doen. Je hoeft zelf niet al te veel te doen bij deze zaagmachine; juist hierdoor is het een ideale machine voor het zagen van plaatmateriaal.

Heb je nog geen tafelzaag? Mocht je vaker multiplex willen zagen, is het aan te raden om een nieuwe tafelzaag aan te schaffen. In ons artikel ‘beste zaagtafel’ maak je kennis met de 4 beste varianten van dit moment.

Multiplex zagen onder splinters – VIDEO

Vind je beeld duidelijker dan woorden? Dan raden wij je aan om onderstaande video’s te bekijken. In deze video’s zie je hoe men met respectievelijk een decoupeerzaag en cirkelzaag splintervrij zaagt in multiplex:

Multiplex zagen zonder splinters: de beste tips

  • Investeer in een goede zaagmachine en goed zaagblad. Zeker als je regelmatig multiplex op maat wilt zagen, is het belangrijk om een geode zaagmachine en zaagblad te hebben. Houd het zaagblad bovendien goed scherp, aangezien dit het zaagresultaat alleen maar ten goede komt.
  • Neem er de tijd voor. Om twee redenen is  het belangrijk om voor zo’n zaagsnede de tijd te nemen: dit komt de nauwkeurigheid ten goede en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk splinters ontstaan.
  • Gebruik schilderstape. Schilderstape is onwijs veelzijdig te gebruiken, aangezien het ook van pas komt bij het zagen van multiplex. Door de schilderstape langs de zaaglijn heen te plakken, heeft het multiplex minder de neiging om af te brokkelen. En daarmee ontstaan er minder splinters.
  • Maak een voorsnede. Ongeacht welke zaagmachine je gaat gebruiken, is het aan te raden om een voorsnede te maken. Met een voorsnede beperk je oprecht de vorming van splinters.

Multiplex zagen zonder splinters: onze conclusie

Multiplex zagen zonder splinters is absoluut mogelijk, maar het vraagt wel om een goede voorbereiding. Zo is het bijvoorbeeld wenselijk dat je de enige ervaring hebt met het zagen van multiplex. En het is minstens net zo belangrijk dat je het juiste gereedschap + zaagblad (!) gebruikt. Neem de informatie en tips uit dit artikel goed in je op en zaag daarmee multiplex zonder splinters.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo