Zaagbladen slijpen

Wil je met je zaagmachine(s) de perfecte zaagsnede maken? Dan moet je de beste machine gebruiken, moet je de optimale controle over je hand hebben én moet het zaagblad vlijmscherp zijn. Op het moment dat het zaagblad niet (meer) vlijmscherp is, zie je dit duidelijk terug aan de kwaliteit van de zaagsnede.

Mede daarom is het van belang om af en toe je zaagbladen te slijpen. Wat er gebeurt als je dit niet doet? Hoe je een zaagblad moet slijpen? En waar je bij het slijpen van een zaagblad rekening mee moet houden? Dat zijn vragen die in dit blogartikel centraal staan. Neem het artikel op je gemakje door en slijp vervolgens je zaagblad(en) tot in perfectie.

Waarom zaagbladen slijpen?

Er zijn meerdere redenen waarom je een zaagblad zou moeten slijpen:

 • Met een vlijmscherp zaagblad gaat het zagen makkelijker. Dit komt onder meer doordat de tandjes beter ‘aanzetten’ in het object. Vanaf het eerste moment heb je hierdoor de volledige controle over de zaagwerkzaamheden.
 • De zaagsnede is nauwkeuriger. Met een zaagblad dat perfect geslepen is, maak je een 100% nauwkeurige zaagsnede. Als de tandjes van het zaagblad versleten zijn, heeft het zaagblad moeite om een rechte lijn te volgen.
 • De zaagsnede is fijner. Het is lastig om deze reden in woorden uit te drukken. Maar, als je een bot zaagblad zou gebruiken, zou de zaagsnede er rommelig(er) uitzien. De zaagsnede ziet er niet alleen rommeliger uit, maar is dat ook. Om het perfecte resultaat af te leveren, zou je een vlijmscherp zaagblad moeten gebruiken.
 • Het komt de levensduur ten goede. Door je zaagblad te slijpen, roep je het zaagblad eigenlijk nieuw leven in. Door dit regelmatig te doen, verleng je dus de levensduur van je zaagblad. Je voorkomt hiermee dat je (veel) geld aan een nieuw zaagblad uit moet geven.

Wanneer moet je een zaagblad slijpen?

Dit hangt heel erg van het soort zaagblad af. De zogeheten Heavy Duty zaagbladen zijn een stuk robuuster, waardoor de tandjes minder snel slijten. Als je een oudere zaagmachine hebt, merk je echter dat de tandjes relatief snel slijten. Bij de oudere zaagmachines zou je dus het huidige zaagblad sneller moeten slijpen.

Daarnaast speelt het gebruik uiteraard ook een belangrijke rol. Gebruik je je zaagmachine heel incidenteel? Dan is het niet noodzakelijk om je zaagblad regelmatig te slijpen. Dat is wel het geval als je je zaagmachine met enige regelmaat gebruikt. Stem de frequentie van slijpen in ieder geval af op de frequentie waarmee je gebruik van je zaagmachine maakt.

Ook de kwaliteit van het zaagblad speelt een rol. Kies je voor een zaagblad van één van de A-merken? Dan ben je van een relatief lange levensduur verzekerd. Bij zaagbladen van de B- en C-merken is de levensduur vaak kort(er).

Met andere woorden: er kan geen bepaalde ‘termijn’ aan het slijpen van een zaagblad gesteld worden. Houd vooral goed de conditie/scherpte van je zaagblad(en) in de gaten.

Kun je elk zaagblad slijpen?

Nee, het is niet mogelijk om elk zaagblad te laten slijpen. Niet elk soort zaagblad kan geslepen worden, terwijl het materiaal van het zaagblad ook nog een bepaalde rol speelt.

Daarnaast is het goed om het volgende te weten: alleen een cirkelzaagblad slijpen heeft zin. Een decoupeerzaagblad slijpen heeft bijvoorbeeld geen zin. Voor je cirkelzaag heb je gelukkig meerdere mogelijkheden, waarover later meer in dit artikel.

Kun je een zaagblad oneindig vaak laten slijpen?

Nee, dit hangt volledig af van het soort zaagblad dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een zaagblad van hardmetaal (wolfraam carbide)? Dan is het slechts een paar keer mogelijk om de tandjes te slijpen. Als dit té vaak gebeurt, verdwijnt al het hardmetaal. Je kunt het zaagblad dan direct weggooien.

Om deze reden is het belangrijk om te investeren in de beste zaagbladen. De beste zaagbladen zijn zaagbladen van A-merken die van de beste materialen vervaardigd zijn. Check het aanbod van Coolblue voor de beste cirkelzaagbladen!

Kun je een cirkelzaagblad zelf slijpen?

Ja, het is mogelijk om zelf een cirkelzaagblad te slijpen. Om dit te doen, heb je één van twee onderstaande benodigdheden nodig:

 • Een vijl
 • Een slijpmachine

Vijl

Het slijpen van een cirkelzaagblad met een vijl de meest simpele optie. Pak de vijl erbij en zet het cirkelzaagblad in een werkbank vast. Vervolgens is het zaak om te kijken naar het soort vertanding van het zaagblad.

 • Driehoekstand. Als je een zaagblad met driehoekstanden hebt, moet je de tandborst en tandrug vijlen. Het advies is hierbij om elke keer één tand over te slaan. Vervolgens kun je het cirkelzaagblad omdraaien en de overige zaagtanden vijlen. Het advies is hierbij ook om de vijl onder een kleine hoek te houden.
 • Wolfstand. Als je een zaagblad met wolfstanden hebt, is het zaak om alleen de tandrug te vijlen. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, is de aanschaf van een platte vijl aan te raden. Je kunt nu tand voor tand netjes vijlen, waarbij je ook de top van een tand mee kunt nemen.

Slijpmachine

Heb je thuis of op de zaak een slijpmachine staan? Je kunt ervoor kiezen om met deze slijpmachine snel en gemakkelijk je cirkelzaagblad te slijpen. Belangrijk is wel dat je een goede slijpmachine gebruikt.

Het slijpen is met een slijpmachine wel relatief simpel. Zet de slijpmachine aan en duw heel voorzichtig het zaagblad tegen de slijpmachine. Je merkt direct dat er wat vonkjes van het zaagblad afvliegen. Dát is precies wat je wilt.

Heb je nog geen slijpmachine? En heb je meerdere cirkelzaagbladen die je met enige regelmaat wilt slijpen? Dan is het verstandig om in een goede slijpmachine te investeren. Check het aanbod bij Bol.com voor de beste slijpmachines.

Overweeg je om een slijpmachine te kopen of te gebruiken? In beide gevallen raden wij je aan om onderstaande video te bekijken. In deze video zie je hoe een cirkelzaagblad door een expert geslepen wordt:

Is het zelf slijpen van een cirkelzaagblad makkelijk?

Nee, het is niet makkelijk om een cirkelzaagblad zelf te slijpen. Je hebt hier de juiste apparatuur (vijl of slijpmachine) voor nodig, terwijl je hier ook de nodige tijd voor moet hebben.

Verder geven veel experts het volgende aan: om een cirkelzaagblad echt goed te slijpen, heb je veel kennis en ervaring nodig. Als je nog wat oudere cirkelzaagbladen hebt liggen, kun je daarom het beste eerst met die zaagbladen aan de slag gaan. Pas als je het slijpen onder de knie hebt, kun je met je nieuwere cirkelzaagbladen aan de slag gaan.

Het laten slijpen van een cirkelzaagblad

Wil je je cirkelzaagblad slijpen? Je kunt er voor kiezen om dit aan een specialist over te laten. Een specialist weet precies hóe dit moet én beschikt ook over de juiste apparatuur.

Zaagblad slijpen in de buurt

Waar woon je? Type je woonplaats + ‘zaagblad slijpen’ op Google in en je ziet direct specialisten bij je in de buurt.

Een andere optie die je hebt, is om je cirkelzaagblad(en) door een online specialist te laten slijpen. Je kunt via het internet meerdere van deze bedrijven vinden, waarbij het de bedoeling is dat je je cirkelzaagblad naar het bedrijf opstuurt. Het bedrijf slijpt vervolgens je cirkelzaagblad tot in perfectie.

Wat kost het slijpen van een zaagblad?

Uiteraard is het niet gratis om een zaagblad te laten slijpen. De exacte prijs hangt af van het aantal tanden. Het aantal tanden wordt door de meeste specialisten vervolgens x 20 of 30 cent gedaan. Het bedrag dat uit deze rekensom komt, is het bedrag dat je voor het slijpen van het cirkelzaagblad moet betalen.

Is het verstandig om je zaagblad te laten slijpen?

Ja, om meerdere redenen doe je er verstandig aan om dit uit te besteden:

 • Een specialist weet precies hoe dit moet. Dit betekent dat een specialist de levensduur van je zaagblad weet te verlengen. Als je zelf aan de slag gaat, bestaat de kans dat je de levensduur juist teniet doet.
 • Een specialist doet het snel. Bijkomend voordeel is dat een specialist het slijpen van je zaagblad snel voor elkaar heeft. Dit betekent dat je ook weer snel de beschikking over je zaagblad hebt.
 • Je bespaart hier kosten mee. Het laten slijpen van een zaagblad kost geld, maar het is voordeliger dan continu een nieuw zaagblad te kopen. Zeker als je veel zaagklussen met het cirkelzaagblad uitvoert, is het voordeliger om het zaagblad door een specialist te laten slijpen.
 • Je hebt er zelf geen omkijken naar. Denk je wel even snel een zaagblad te slijpen? Dan kom je al snel bedrogen uit. De ervaring leert namelijk dat je hier je tijd voor moet nemen én dat je enige ervaring/kennis nodig hebt. Door je zaagblad te laten slijpen, heb je er zelf helemaal geen omkijken naar. Dit bespaart je ook nog een hoop tijd.

Zaagblad slijpen: onze conclusie

Het regelmatig slijpen van een zaagblad is absoluut aan te raden. De tandjes blijven hiermee scherp, de zaagsneden blijven hierdoor nauwkeurig en je maakt het zagen een stuk makkelijker.

Het slijpen van een (cirkel)zaagblad is echter niet super makkelijk te noemen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je daarom beter je zaagblad laten slijpen door een specialist. Via Google vind je snel een specialist bij je in de buurt.

Verder is het advies om louter de beste zaagbladen te gebruiken. De beste zaagbladen blijven langer scherp en zijn ook makkelijker te slijpen. Als je een matig (lees: goedkoop) zaagblad koopt, bestaat de kans dat je het zaagblad niet eens kunt slijpen. Durf daarom te investeren in het beste (cirkel)zaagblad.

Kies je ervoor om toch zelf je zaagblad te slijpen? Gebruik dan de beste vijl of de beste slijpmachine. Veel succes!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo