Festool Kapex KS 60 review (2023)

Ben je als professional op zoek naar een nieuwe zaagmachine? Dan weet je ongetwijfeld als geen ander dat het verstandig is om te investeren in de allerbeste zaagmachine. Wat de allerbeste zaagmachine is, hangt vooral af van hetgeen waar je naar op zoek bent.

Gaat je voorkeur op dit moment uit naar een afkortzaag? Dan is de groot dat je bij één van de Kapex-modellen van Festool uitkomt. Deze modellen staan goed aangeschreven, zoals ook voor de Festool Kapex KS 60 geldt. In deze Festool Kapex KS 60 review vertellen wij je graag alles over deze afkort-trekzaag.

Dit doen we aan de hand van onze eigen analyses én aan de hand van ervaringen van andere kopers. Van veel kopers hebben we nuttige opmerkingen over deze afkort-trekzaag gekregen; we hebben hierdoor een duidelijk en allesomvattend beeld van de Festool Kapex KS 60 gekregen. In deze uitgebreide reviews lees je hier alles over. Zo zoomen we in op alle pluspunten van deze zaagmachine, terwijl we ons ook richten op de minpunten.

Weet je nú al dat de Festool Kapex KS 60 voor jou de perfecte zaagmachine is? Check direct de prijzen bij onze partners en geniet van de beste aanbieding(en):

Voordelen van de Festool Kapex KS 60

Dat wij deze Festool Kapex KS 60 review opstellen, is uiteraard niet zonder reden. Nee, wij zien dat veel klussers en professionals op zoek zijn naar meer informatie over deze afkort-trekzaag. Logisch, aangezien de machine goed aangeschreven staat.

Toen wij deze machine bekeken, werden wij ook direct enthousiast. Uiteindelijk zijn we op een flinke lijst van belangrijke voordelen uitgekomen:

Voordelen
 • Deze zaagmachine is veelzijdig te gebruiken
 • Met deze zaagmachine voer je tal van zaagklussen uit
 • De zaagspecificaties zijn indrukwekkend te noemen
 • Met deze zaagmachine zaag je erg nauwkeurig
 • Tijdens het zagen geniet je van veel gemak
 • De machine beschikt over handige extra’s
 • Veel handige accessoires meegeleverd
 • Uitmuntende kwaliteit

Veelzijdig te gebruiken

Dat dit een afkort-trekzaag betreft, geeft het eigenlijk al aan: je kunt deze zaagmachine op een veelzijdige manier inzetten. Zo leent deze machine zich prima voor het afkorten van kleinere objecten, maar óók voor het afkorten van grotere objecten.

Voor de grotere objecten komt de trekfunctie goed van pas. Concreet betekent deze trekfunctie het volgende: je kunt de tafelverbreding uittrekken. Nadat je dit hebt gedaan, kun je objecten tot wel 3,05 meter lang bewerken. Dat het object hierbij ook nog 6 centimeter dik kan zijn, is indrukwekkend te noemen.

Zeker als je een professional bent, komt deze veelzijdigheid goed van pas. Je kunt met deze zaagmachine namelijk alle kanten op én je voert veel klussen uit. Daar lees je hieronder meer.

Voor veel zaagklussen geschikt

De Festool Kapex KS 60 is volgens ons een ideale zaagmachine voor professionals. Dit is onder meer te danken aan het feit dat je hier talloze zaagklussen mee uit kunt voeren.

Zo is het mogelijk om planken en panelen geheel naar wens op maat te zagen. Dat de planken maar liefst 3,05 meter lang kunnen zijn, biedt uiteraard veel voordelen. Daarnaast is het ideaal dat deze planken maar liefst 6 centimeter dik kunnen zijn.

Het blijft echter niet alleen bij het afkorten van planken. Met de Festool Kapex KS 60 kun je namelijk ook panelen, plinten, profielen en kanthout geheel naar wens bewerken. Dit doe je op een snelle, fijne en aangename manier. Dáárover vertellen we je nog veel meer in deze Festool Kapex KS 60 review.

Dat deze machine voor veel zaagklussen geschikt is, is ook te danken aan de vormgeving. Zo is de eerder besproken uittrekbare tafelverbreding ideaal, evenals de wieltjes onder het onderstel. Met deze wieltjes ben je in staat om deze afkort-trekzaag makkelijk te verplaatsen.

Indrukwekkende zaagspecificaties

De Festool Kapex KS 60 is een uitmuntende zaagmachine voor professionals. Dit hebben we nu al meerdere keren benoemd, maar is volgens ons simpelweg de waarheid. Dit komt onder meer door de indrukwekkende zaagspecificaties:

 • Zaagspecificaties in een rechte hoek: 305 x 60 mm
 • Zaagspecificaties bij 45°/90°: 215 x 60 mm
 • Zaagspecificaties bij 45°/45°: 215 x 40 mm

Niet alleen de zaagspecificaties in een rechte hoek zijn prima, maar ook in een schuine hoek. Sowieso is het fijn dat je met deze zaagmachine (flink) in verstek kunt zagen. Je kantelt hiervoor de zaag moeiteloos tot een hellingshoek van maximaal 47 graden.

Het advies is wel om de zaag naar links te kantelen. Bij een hoek van 45 graden zaag je links tot 40 mm diepte en rechts tot een diepte van 20 mm.

Dat deze zaagspecificaties zó goed zijn, is onder meer aan het vermogen te danken. De Festool Kapex KS 60 beschikt over een motor met een vermogen van maar liefst 1200 Watt. Deze motor drijft het 216 mm grote zaagblad efficiënt aan, waarbij het maximale toerental maar liefst 3500 toeren per minuut is. Door dit vermogen en toerental zaag je ook nog eens erg snel.

Nauwkeurig zagen

De Festool Kapex KS 60 is een ware krachtpatser, maar levert ook nog nauwkeurig werk af. Dat is onder meer te danken aan de dubbele geleidekolom van deze zaagmachine. Deze dubbele geleidekolom zorgt voor een soepele geleiding van het zaagblad, waardoor je de zaagsnede 100% recht maakt.

Verder is het ideaal dat deze zaagmachine met een onderstel geleverd wordt. Door dit onderstel neem je een fijne houding aan, waardoor je alle controle over de zaagmachine behoudt. Het fijne hierbij is ook nog dat je je rug weet te ontlasten.

Veel gemak

Deze Festool Kapex KS 60 review is vooralsnog erg positief. Niet geheel verrassend, aangezien deze zaagmachine oprecht veel te bieden heeft. Dit blijkt ook uit het gemak van deze machine:

 • Makkelijk te verplaatsen. Op het moment dat je deze zaagmachine even niet nodig hebt, verplaats je ‘m moeiteloos in je woning. Dit is te danken aan het fijne onderstel met de wieltjes.
 • Makkelijk in te klappen. Heb je het onderstel af en toe niet nodig? Dan is het fijn dat je dit onderstel snel en makkelijk in kunt klappen. Het onderstel staat hierdoor in ieder geval nooit in de weg.
 • Loepzuivere hoeken inpassen. Wil je bijvoorbeeld plinten of sierlijsten in een hoek zagen? Dat doe je op een fijne manier met deze zaagmachine in combinatie met de zwaaihaak. Zonder enige moeite te doen, geniet je van het perfecte resultaat.
 • Zaagdieptebegrenzing. Wil je slechts een groef in een houten plank maken? Dan komt de zaagdieptebegrenzing goed van pas. Je bepaalt hiermee hoe diep de Festool Kapex KS 60 precies moet zagen; je creëert hiermee makkelijk een groef of kabelgoot.

Veel handige extra’s

Wie voor de Festool Kapex KS 60 kiest, kiest voor veel handige extra’s. Zo beschikt deze machine dus over een uittrekbare tafelverbreding. Trek de tafel uit en je kunt nog veel grotere objecten op maat afkorten. Niet alleen deze mogelijkheid is ideaal, maar ook de manier waarop dit gaat. Je hebt geen enkel moment het gevoel dat je de controle kwijtraakt.

Verder is het ideaal dat deze machine over stofafzuiging beschikt. Je kunt een stofzuiger van Festool op de Kapex KS 60 aansluiten, waarna al het loskomende zaagsel en stof direct bij de kraag gevat wordt. Je houdt zowel de zaagmachine als het object en de werkomgeving hier netjes schoon mee.

Uiteraard beschikt deze machine ook over de nodige veiligheidsfeatures. Je gebruikt hierdoor de machine moeiteloos op een aangename en veilige manier.

Veel handige accessoires

De samenstelling van de Festool Kapex KS 60 spreekt ons erg aan. Dit komt door de zaagmachine zelf, maar dus ook door het onderstel. Als je voor deze set kiest, krijg je echter nog meer handige accessoires geleverd.

Zo krijg je handig bedieningsgereedschap geleverd. Dit gereedschap moet je heel even onder de knie krijgen, maar vervolgens biedt het tal van mogelijkheden.

Ook is het ideaal dat je schroefklemmen meegeleverd krijgt. Met dank aan deze schroefklemmen zet/leg je elk object muurvast, waardoor je nóg nauwkeuriger kunt zagen.

Bij aanschaf krijg je ook nog een HW universeel zaagblad W 36 meegeleverd. Over dit zaagblad vertellen wij je verderop in deze Festool Kapex KS 60 review nog iets meer.

Uitmuntende kwaliteit

Wie Festool zegt, zegt indirect kwaliteit. Dit merk levert alleen maar kwaliteit, getuige ook de Kapex KS 60.

Deze zaagmachine is samengesteld met alleen de beste onderdelen. Dit merk je aan het stevige en handige onderstel, maar merk je ook zeker aan de zaagmachine zelf. Zo is de zaagmachine erg robuust en geniet je van hoogwaardige onderdelen.

Deze hoogwaardige onderdelen zorgen op hun beurt voor een lange levensduur. Als je nú in de Festool Kapex KS 60 investeert, geniet je hier de komende jaren optimaal van. Die stelling durven wij wel aan te gaan.

De nadelen van de Festool Kapex KS 60

In onze ogen is de Festool Kapex KS 60 echt een geweldige zaagmachine. Maar, het is geen perfecte zaagmachine. Dit is overigens niet opvallend te noemen; wij zijn tot op heden nog geen perfecte zaagmachine tegengekomen.

Bij deze zaagmachine moet je goed met onderstaande minpunten rekening houden:

Negatives
 • Deze zaagmachine vraagt om een investering
 • Het werken met de Festool Kapex KS 60 vraagt om gewenning
 • Je kunt niet lukraak elk zaagblad op dit zaagblad monteren

Investering

Als je de Festool Kapex KS 60 aan wilt schaffen, moet je met ruim 1150 euro op de proppen komen. Dit is vrij veel geld, maar is volgens ons absoluut de moeite waard. Toch snappen wij het dat niet iedereen in staat is om een dergelijk bedrag uit te geven.

Ga je de Festool Kapex KS 60 als professional aanschaffen? Dan kun je uiteraard wel de BTW terugvorderen. Concreet betekent dit dat je ongeveer 200 euro aan BTW terug krijgt; de prijs exclusief BTW is 953,288 euro.

Gewenning

Heb je nog niet eerder met een afkort-trekzaag gewerkt? Dan is het sowieso even wennen. Maar, wij hebben opgemerkt dat het werken met de Festool Kapex KS 60 nog g meer r wennen is.

Zo moet je de bediening van deze machine even onder de knie krijgen. Ook moet je even onder de knie krijgen hoe je precies de uittrekbare tafelverbreding naar wens instelt. Nadat je dit een paar keer gedaan hebt, gaat het overigens wel simpel. Je moet het alleen eventjes onder de knie te zien krijgen.

Niet voor alle zaagbladen geschikt

Het is niet zomaar mogelijk om alle 216 zaagbladen op deze zaagmachine te monteren. Nee, het advies van Festool is om uitsluitend Festool zaagbladen te gebruiken. Dit heeft te maken met het feit dat deze zaagbladen volledig afgestemd zijn op de Festool Kapex KS 60.

Let overigens op: bij aanschaf van deze zaagmachine krijg je slechts één zaagblad meegeleverd.

Ervaringen van andere kopers

Heb je interesse om de Festool Kapex KS 60 aan te schaffen? Voordat je dit gaat doen, is het advies om je volledig te verdiepen in deze machine. Daar helpen wij je graag een handje bij.

Zoals we eerder in deze Festool Kapex KS 60 review al stelden, hebben wij ons deels gebaseerd op de ervaringen van gebruikers. Het zal je wellicht niet verbazen, maar een groot gedeelte van deze ervaringen zijn erg positief.

Zo benoemen veel kopers dat de machine erg handig is. Dit heeft niet zo zeer betrekking op de bediening, maar wel op de vele mogelijkheden die de machine biedt. Daarbij benoemen meerdere kopers ook nog dat de machine flexibel is; je stelt ‘m moeiteloos volledig naar eigen wens in.

Wel benoemen sommige kopers dat de machine vrij prijzig is. Daar kunnen wij het eigenlijk alleen maar mee eens zijn; de machine is niet de allergoedkoopste, maar is zijn prijskaartje wel meer dan waard.

Wat zit er in de doos?

Bij aanschaf van de Festool Kapex KS 60 krijg je de nodige accessoires meegeleverd:

 • HW universeel zaagblad W 36
 • Schroefklemmen FSZ 120
 • Verhoging
 • Onderstel
 • Bedieningsgereedschap
 • Zwaaihaak

Van deze accessoires willen wij er graag nog twee in het kort bespreken:

 • Onderstel: in deze Festool Kapex KS 60 review heb je al veel over dit onderstel kunnen lezen. Het onderstel biedt veel gemak, is makkelijk verplaatsbaar en biedt de gewenste uittrekbare tafelverbreding aan. Maar, het is niet per sé verplicht om voor de variant met onderstel te kiezen. Je kunt ook kiezen voor deze variant zonder onderstel.
 • Zaagblad: je krijgt bij aanschaf dus één zaagblad meegeleverd. Dit betreft een 216 mm zaagblad dat je voor verschillende materialen kunt gebruiken. Jammer genoeg blijft het bij slechts één zaagblad, waardoor je al snel meerdere nieuwe zaagbladen aan zou moeten schaffen. Kies hierbij voor Festool zaagbladen, zoals eerder al besproken in deze review.

Festool Kapex KS 60 Kopen?

Festool KAPEX KS 60 E Afkort-trekzaag

884,84 Op voorraad
Laatste update was op: 2 oktober 2023 05:15
9Expert Score
Conclusie

Naar onze mening is de Festool Kapex KS 60 een waanzinnige afkort-trekzaag. Zeker als je een professional bent, is dit een geweldige zaagmachine. De zaagmachine is voor tal van klussen in te zetten, werkt op een fijne manier en biedt het gewenste zaagresultaat.
 
Wat ons met name aanspreekt, is de veelzijdigheid van deze zaagmachine. Deze machine zet je voor tal van klussen in, waaronder het afkorten van grote objecten. De maximale lengte kan maar liefst 3,05 meter zijn, met dank aan de uittrekbare tafelverbreding.
 
Voor doe-het-zelvers vinden wij dit een iets mindere zaagmachine. Voor hen is deze zaagmachine iets teveel van het goede; voor professionals biedt deze machine wel de gewenste uitkomst.
 
Al met al raden wij je de Festool Kapex KS 60 van harte aan. Deze afkort-trekzaag biedt ongekend veel mogelijkheden, is krachtig en is van een prima kwaliteit. Check direct de prijzen bij onze partners en schaf deze zaagmachine tegen de beste prijs aan:

Alternatieven

Festool Kapex KS 120

Ben je op zoek naar een afkort-trekzaag die nóg meer mogelijkheden biedt? Dan kun je naar de grotere broer van de Kapex KS 60 kijken; de Kapex KS 120. Deze machine is nog krachtiger, biedt nog meer mogelijkheden en is daarmee nóg geschikter voor professionals. Check onze Festool Kapex KS 120 review voor meer informatie!


Bosch GCM 12 GDL

Gaat je voorkeur uit naar een afkortzaag met een groter zaagblad? Dan is de Bosch GCM 12 GDL een prima alternatief. Deze afkortzaag heeft een zaagblad van 305 mm en is daardoor eveneens voor (hele) grote klussen geschikt. Wel is het even opletten: bij deze afkortzaag krijg je standaard geen onderstel meegeleverd. Wel is deze machine een paar honderd euro goedkoper, waardoor je voldoende budget overhoudt voor een onderstel.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo