Festool TKS 80 review

Ben je op zoek naar een geschikte tafelzaag? Dan doe je er verstandig aan om direct het aanbod van Festool te checken. In het aanbod van Festool vind je namelijk veel goede tafelzagen. Binnen dit aanbod valt de Festool TKS 80 direct op. Dit doet deze tafelzaag met het prijskaartje, maar ook met de specificaties.

Graag vertellen we je hierover meer in deze Festool TKS 80 review. We bespreken wat de pluspunten van deze tafelzaag zijn, wat de minpunten zijn en voor wie deze tafelzaag geschikt is. Ook benoemen we wat andere gebruikers van deze tafelzaag vinden én wat onze persoonlijke bevindingen zijn.

Deze review hebben wij op twee facetten gebaseerd: onze eigen analyse van deze tafelzaag en de beoordelingen van andere kopers. Aan de hand van die beoordelingen hebben wij een duidelijk beeld van deze tafelzaag gekregen. Meer informatie hierover vind je in deze review.

Weet je nu al zeker dat de Festool TKS 80 voor jou op het lijf geschreven is? Zeker als je actief als professional bent, is dat goed voor te stellen. Mocht dit het geval zijn; wij hebben alvast de beste prijzen voor je geselecteerd. Check hieronder direct de beste prijzen bij onze partners:

Festool TKS 80 prijsvergelijking

Voordelen van de Festool TKS 80

Dat je in deze Festool TKS 80 review uitgekomen bent, is een goed teken. Dit betekent immers dat je je wilt verdiepen in deze Festool zaagtafel. Dit hebben wij ook gedaan en daarbij werden wij enthousiast. Bij deze zaagtafel hebben wij onder meer onderstaande voordelen opgemerkt:

 • Deze zaagtafel is voor de grootste klussen geschikt
 • De zaagspecificaties zijn indrukwekkend
 • Bij aanschaf krijg je veel accessoires meegeleverd
 • Met deze zaagtafel zaag je erg nauwkeurig
 • De bediening van deze zaagmachine is erg fijn

Voor de grootste klussen geschikt

Als professional ga je elke dag weer de uitdaging aan. De uitdaging om elke klus te klaren voor je klanten. Volledig naar tevredenheid en bij voorkeur ook nog zo snel mogelijk. Des te sneller je werkt, des te meer klussen je immers uit kunt voeren.

Met de Festool TKS 80 kun je in ieder geval veel klussen uitvoeren. Het gaat hierbij om kleine klussen, maar ook om de grootste klussen. De grootst mogelijke klussen voer je op een fijne manier met déze zaagtafel uit.

Dit komt onder meer door de forse afmetingen van de tafelcirkelzaag. De tafelafmetingen zijn maar liefst 720 bij 850 mm. Met dank aan deze indrukwekkende afmetingen voer je elke zaagklus geheel naar wens uit. 

Uiteraard speelt ook de kracht van de motor een belangrijke rol. Deze machine beschikt over een 2200 Watt krachtige motor én een zaagblad van 254 mm. Deze twee onderdelen zorgen er eveneens voor dat je deze zaagtafel voor de grootst mogelijke klussen in kunt zetten.

Al met al is dit hierdoor een uitmuntende zaagtafel voor een professional. Als professional wil je immers elke klus kunnen klaren. Indien je de Festool TKS 80 tafelcirkelzaag tot je beschikking hebt, is dat mogelijk

zaagdiepte-festool-tks-80-zaagtafel

Indrukwekkende zaagspecificaties

Zoals hierboven al gesteld, zijn zowel de motor als het zaagblad indrukwekkend. Dankzij deze onderdelen zijn de zaagspecificaties dik in orde:

 • Zaagdiepte in een rechte hoek: 80 mm
 • Zaagdiepte in een hoek van 45 graden: 56 mm

Door deze zaagspecificaties ben je in staat om veel klussen te klaren. Bovendien is het prettig dat je met deze tafelcirkelzaag in verstek kunt zagen. De hoek waarin je zaagt, kan tussen de -2 en 47 graden liggen. Dit betekent concreet dat je in alle mogelijke hoeken kunt zagen. Dit komt de veelzijdigheid van deze tafelcirkelzaag ook ten goede.

Veel accessoires meegeleverd

Kies je voor de aanschaf van de Festool TKS 80? Dan krijg je tal van accessoires bij aanschaf meegeleverd. De belangrijkste accessoires zetten we hieronder graag voor je op een rijtje:

 • Onderstel: bij aanschaf krijg je een handig onderstel meegeleverd. Dit onderstel is uitgeklapt maar liefst 90 centimeter hoog. Zet de tafelcirkelzaag op dit onderstel en je zaagt op een fijne manier. Verderop in deze Festool TKS 80 review komen we hier graag nader op terug.
 • Universeel zaagblad: bij aanschaf krijg je ook een universeel zaagblad meegeleverd. Met dit zaagblad kun je in hout zagen, maar je krijgt wel slechts één zaagblad meegeleverd. We hadden liever gezien dat je meerdere zaagbladen meegeleverd zou krijgen.
 • Tafelverbreding en verlenging: dat je de grootst mogelijke klussen met deze tafelcirkelzaag uit kunt voeren, is ook te danken aan de tafelverbreding en verlening. Je bent hiermee in staat om de tafel te vergroten, waardoor je van nog meer gemak geniet.
 • Splinterbeveiliging: met dank aan deze handige accessoire ben je in staat om splintervrij te zagen. Je geniet hierdoor van nóg zuiverdere zaagsneden. 
 • Duwstok: met de veiligheidsduwstok werk je altijd op een veilige manier. Deze duwstok stelt je in staat om je hand op veilige afstand van het zaagblad te houden. Met name bij de smallere objecten die je wilt bewerken, is dit een belangrijk voordeel.

Nauwkeurig zagen

Met de Festool TKS 80 ben je in staat om nauwkeurig te zagen. Dit is onder meer te danken aan de splintervrije zaagsneden. Je voorkomt hiermee dat er aan het object allemaal splinters ontstaan, waardoor de zaagsnede een stuk zuiverder is.

Ook is het ideaal dat deze zaagtafel over een CLEANTEC-afzuigmof beschikt. Met dank aan dit afzuigsysteem kun je volledig stofvrij werken. Dit is goed voor je gezondheid, fijn voor de ruimte waarin je werkzaam bent én goed voor de nauwkeurigheid. Doordat het stof en zaagsel direct opgezogen wordt, heb je vrij zicht op je werkstuk. 

Verder is ook de SawStop-technologie nog het benoemen waard. Deze technologie zit ingebouwd, maar kun je eventueel naar wens uitschakelen. Met deze technologie ben je in ieder geval in staat om veilig te zagen in niet-geleidende materialen. Dit komt de veiligheid tijdens het zagen ten goede, maar ook de nauwkeurigheid. 

Tot slot vertrouw je ‘gewoon’ op de kwaliteit van Festool. Dit merk weet als geen ander hoe ze de juiste technologieën op de juiste manier in een machine moeten verwerken. Ook bij de TKS 80 is het merk Festool daar bijzonder goed in geslaagd.

zagen-met-festool-tks-80-zaagtafel

Fijne bediening

Tijdens het zagen wil je uiteraard de totale controle over zaag en object houden. Met de Festool TKS 80 is dat mogelijk. Veel gebruikers geven namelijk aan dat het erg fijn zagen is met deze machine.

Dit is onder meer aan het handige onderstel te danken. Dankzij dit onderstel staat de zaag op 90 centimeter hoogte, waardoor je niet met gebogen rug hoeft te werken. Dit komt het gemak ten goede en is ook nog eens ergonomisch.

Verder geniet je van een gemakkelijke bediening. Festool heeft er bewust voor gekozen om slechts een paar knoppen op deze machine aan te brengen. Doordat je uit slechts een paar knoppen de keuze hebt, spreekt de bediening eigenlijk direct voor zich. Binnen de kortste keren heb je deze machine onder de knie.

Tijdens het zagen komt ook het gereedschapsvak aan de zijkant goed van pas. In dit vak kun je meerdere hulpmiddelen op een handige manier bewaren. En heb je deze hulpmiddelen tijdens het zagen nodig? Door de handige plaatsing van het gereedschapsvak hoef je hiervoor alleen maar je hand uit te steken. 

Tot slot willen we – nogmaals – het onderstel aanstippen. Niet alleen de werkhoogte van dit onderstel is geweldig, maar ook de breedte en lengte. Je kunt hierdoor allerlei (grote) objecten stabiel neerleggen. Dit komt het zaagresultaat ten goede, maar ook de manier waarop je zaagt. Je behoudt probleemloos de volledige controle de zaagwerkzaamheden.

De nadelen van de Festool TKS 80

Kunnen wij de aanschaf van de Festool TKS 80 direct aanraden? Nee, dat is niet het geval. Je moet bij deze machine namelijk ook met een paar nadelen rekening houden. Dit ligt niet zozeer aan de machine zelf, maar meer aan een zaagmachine in zijn algemeenheid. Wij zijn tot op heden namelijk nog steeds niet de perfecte zaagmachine tegengekomen.

Bij de Festool TKS 80 hebben wij de volgende nadelen opgemerkt:

 • Deze cirkeltafelzaag is behoorlijk zwaar
 • Je moet diep in de buidel tasten voor deze cirkeltafelzaag
 • Deze cirkeltafelzaag is niet voor iedereen geschikt
 • De machine maakt relatief veel lawaai

Behoorlijk zwaar

Een belangrijk aandachtspunt van de Festool TKS 80 is het gewicht. Deze machine weegt namelijk maar liefst 37 kilogram. Indien je deze machine wilt verplaatsen, zou je van goede huizen moeten komen.

Werk je als professional regelmatig bij klanten? Dan moet je maar een handig systeem bedenken voor het verplaatsen van deze tafelcirkelzaag. Als je dat ‘gewoon’ tillend doet, is de kans groot dat je al snel last van je rug krijgt.

Diep in de buidel tasten

Op onze website vind je tientallen reviews over uiteenlopende zaagmachines. Bij relatief veel zaagmachines benoemen wij in de reviews dat de machine relatief voordelig is. Bij de Festool TKS 80 kunnen wij dat echter niet benoemen. Integendeel zelfs; dit is een vrij dure tafelcirkelzaag.

Voor deze tafelcirkelzaag ligt de adviesprijs namelijk rond de 3.000 euro. Bestel je deze tafelzaag bij onze partner Toolmax? Dan betaal je hier ongeveer 2945 euro voor.

Let wel op: dit bedrag is inclusief BTW. Als je deze zaagtafel als ondernemer koopt, kun je de BTW dus nog terug vorderen. Dit betekent dat je ongeveer 500 euro terugkrijgt. 

Desalniettemin blijft het een behoorlijke investering. Wel raden wij je aan om dit prijskaartje goed in het perspectief te zetten. Als je nú voor deze Festool TKS 80 kiest, kun je hier jarenlang gebruik van maken. Tijdens deze jarenlange gebruiksduur heb je ongetwijfeld voldoende tijd om de investering terug te verdienen. Zie het bedrag van ongeveer 2950 euro daarom als een investering en niet als een uitgave.

Niet voor iedereen geschikt

Wij zijn van mening dat de Festool TKS 80 niet voor iedereen geschikt is. Stel je bijvoorbeeld niet al te hoge eisen aan je nieuwe tafelzaag? Dan kun je beter voor een goedkopere variant kiezen. En ben je actief als doe-het-zelver? Ook dan is het verstandiger om voor een andere tafelcirkelzaag te kiezen.

Ben je actief als professional en stel je hoge eisen aan je materieel? Wil je het beste resultaat aan je klanten afleveren? En wil je op een veilige en nauwkeurige manier zagen? Dan sluit de Festool TKS 80 wel perfect op je wensen aan. 

Met andere woorden: ga goed na of deze tafelcirkelzaag wel bij je past. Is dat niet het geval? Dan kun je beter naar een andere machine kijken. Daarvoor verwijzen wij je naar het einde van deze review. Daar laten wij je kennismaken met twee interessante alternatieven.

Relatief lawaaierig

Gebruik je de Festool TKS 80 op volle toeren? Dan produceert deze machine ongeveer 90 decibel aan geluid. Dit is erg luidruchtig, waardoor je altijd gehoorbescherming moet dragen.

Bijkomend nadeel is dat je relatief dicht op deze machine moet staan. Je doet er daarom al helemaal verstandig aan om goede gehoorbescherming te dragen. Verder is het advies ook om een veiligheidsbril te dragen. Neem het zekere voor het onzekere tijdens het klussen!

Ervaringen van andere kopers

Bij meerdere online webshops is door kopers een review achtergelaten. Bij deze reviews valt één ding direct op: ze zijn positief tot héél positief. Zo hebben wij eigen alleen maar nagenoeg perfecte scores gezien.

Veel kopers zijn uiterst te spreken over de mogelijkheden van deze tafelzaag. Iets dat wij goed voor kunnen stellen. Je kunt immers veel soorten zaagklussen op een snelle en nauwkeurige manier klaren. Daarbovenop komt dat de meeste kopers erg te spreken zijn over bijvoorbeeld de accessoires en de kracht.

Onder aan de streep zijn veel kopers erg enthousiast. Dat is dan ook reden nummer 1 waarom deze Festool TKS 80 review eveneens positief is.

Wat zit er in de doos?

Kies je voor de aanschaf van de Festool TKS 80? Dan geniet je van de nodige meegeleverde accessoires:

 • Universeel zaagblad – 254×2,4×30 W40
 • Patroon – KT-TKS 80
 • Splinterbeveiliging
 • Hoekaanslag
 • Stofafzuigset – CS 70 AB
 • Verbreding – VB TKS 80
 • Verlenging – VL TKS 80
 • Lengteaanslag – LA TKS 80
 • Schuiftafel – ST TKS 80
 • Veiligheids-duwstok
 • Inbussleutel SW 5
 • Steeksleutel SW 50
 • Steeksleutel SW 23

Over de meeste van deze accessoires zijn wij enthousiast, zoals al in deze review besproken. Wel moet je rekening houden met slijtage van het 254 mm zaagblad. Zeker als je veelvuldig van deze zaagtafel gebruik gaat maken, heb je na verloop van tijd een nieuw zaagblad nodig. Ons advies is om deze op voorhand al te bestellen. Beter mee verlegen dan om verlegen, niet waar?

Conclusie

De Festool TKS 80 vinden wij een waanzinnige tafelzaag voor de professional. Voor de professional die veel klussen uit wil voeren. Voor de professional die veel waarde aan zijn/haar werk heeft. En voor de professional die van veel gemak voorzien wil zijn.

Wel is het bij deze zaagtafel belangrijk om met enkele nadelen rekening te houden. Zo moet je goed beseffen dat deze zaagmachine duur, zwaar en lawaaierig is. Is dit allemaal geen probleem voor je? Dan is de aanschaf van de Festool TKS 80 absoluut aan te raden.

Persoonlijk vinden wij dit een top apparaat. Maar, dan wel alleen voor de professionals. Als doe-het-zelver heb je wat ons betreft niet al te veel aan deze machine. Ben je professional? Dan adviseren wij je om deze zaagmachine zo snel mogelijk te bestellen!

Alternatieven

Metabo 690889000 Zaagtafel met onderstel (TS 254)

Geef je liever iets minder geld aan je nieuwe tafelcirkelzaag uit? Dan kun je eens kijken naar deze combideal van Metabo. Bij deze combideal geniet je van een prima zaagtafel, een handig onderstel en een alleszuiger. Deze zaagtafel beschikt eveneens over een 254 mm zaagblad en stelt je in staat om veilig en nauwkeurig te werken. Bovendien is deze zaagtafel ook meer geschikt voor doe-het-zelvers.

Makita 2704N

Ben je op zoek naar een zaagtafel zonder onderstel? Dan raden wij je de Makita 2704N aan. Deze zaagtafel wordt zonder onderstel geleverd, waardoor ‘ie relatief handzaam is. De machine is krachtig (1650 Watt), heeft een groot zaagblad (260 mm) en is van de gekende Makita kwaliteit. Dit is overigens ook de zaagtafel die onze partner Coolblue aanraadt aan een professional. 

Makita 2704N

Alternatief Festool TKS 80
Op voorraad
1.000,19

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo