Plexiglas zagen of snijden: wat is de beste optie?

Heb je voor een klus in of rondom huis plexiglas nodig? Grote kans dat je dan een plaat plexiglas naar wens moet bewerken. Zo is het wellicht noodzakelijk om de plaat af te korten of smaller te maken. Om plexiglas naar wens te bewerken, heb je twee opties: je kunt het plexiglas zagen of snijden.

Wat de beste optie is? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel. Daarnaast vertellen we je hoe je plexiglas moet zagen, hoe je plexiglas moet snijden en wat je hier zoal voor nodig hebt. Als afsluiter voorzien wij je nog van overige handige tips met betrekking tot het afkorten van plexiglas.

Plexiglas zagen

Om plexiglas op maat te krijgen, kun je ervoor kiezen om het glas te zagen. Het zagen van plexiglas is niet al te lastig, zolang je maar een goede voorbereiding treft. Ook is het wenselijk dat je de juiste zaagmachine gebruikt.

Wat al helemaal belangrijk is, is om goed naar het soort plexiglas te kijken. Je kunt namelijk niet zomaar alle soorten plexiglas zagen.

Als je voor geëxtrudeerd plexiglas kiest, ga je voor een voordelige optie. Dit plexiglas is een stuk goedkoper dan gegoten plexiglas, maar dat is duidelijk aan de structuur terug te zien. Bij geëxtrudeerd plexiglas is sprake van veel inwendige spanningen, waardoor de plaat tijdens het zagen snel kan breken. Zeker als je meerdere zaaghandelingen moet verrichten, is het verstandiger om voor gegoten plexiglas te kiezen.

plexiglas-zagen

Wat heb je nodig om plexiglas te zagen?

Om plexiglas te zagen, moet je meerdere benodigdheden in huis halen:

 • Een goede zaagmachine. Het advies is om een tafelzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag te gebruiken. Verderop in dit artikel vertellen we je hier graag meer over.
 • Latten of plaatmateriaal. Bij het zagen van plexiglas moet de plaat stevig blijven liggen. Het advies is om hiervoor latten of ander plaatmateriaal te gebruiken.
 • Schilderstape. Het advies is om de plaat op de juiste afmetingen af te plakken, waarmee je het zagen vergemakkelijkt.  Gebruik hiervoor goede schilderstape.
 • Lijmtangen. Ook is het belangrijk dat je enkele lijmtangen in huis haalt. De tangen heb je nodig om de plaat stevig te laten liggen.
 • Zaagblad. Voor het zagen van plexiglas heb je uiteraard een goed zaagblad nodig. Wij adviseren je een zaagblad met een fijne vertanding óf eventueel een zaagblad met widia vertanding. Verder is het zaak dat het een zaagblad voor non ferro metalen betreft.

Hoe kun je plexiglas zagen met een cirkelzaag?

Heb je een goede cirkelzaag tot je beschikking? Dan kun je deze zaag inzetten voor het op maat zagen van de plaat plexiglas. Volg hier onderstaand stappenplan voor op:

 • Stap 1: zet een veiligheidsbril op en leg de plaat plexiglas stevig op een vlakke ondergrond. Laat de plaat nog steviger liggen door bijvoorbeeld lijmtangen te gebruiken.
 • Stap 2: laat het plexiglas nog in de beschermfolie zitten en plak schilderstape op de gewenste zaaglijn. Op de tape kun je vervolgens de zaaglijn aftekenen.
 • Stap 3: stel de cirkelzaag in op een toerental van ongeveer 4.000 toeren per minuut. Dit is het optimale toerental voor het bewerken van een plaat plexiglas.
 • Stap 4: kies voor een zaagblad met een fijne vertanding. Zet de machine vervolgens aan, hanteer een gelijkmatige snelheid en snijd zo voorzichtig mogelijk door de plaat plexiglas heen.

Nog een belangrijke tip voor het zagen van plexiglas met een cirkelzaag: pak na het zagen een föhn of blazer en blaas het zaagsel weg. Pas nadat je dit hebt gedaan, kun je de plexiglas plaat schoonmaken.

Hoe kun je plexiglas zagen met een decoupeerzaag?
Als je geen cirkelzaag tot je beschikking hebt, kun je ook een decoupeerzaag gebruiken. Bij een decoupeerzaag is het goed om te weten dat je niet alle platen plexiglas hiermee kunt bewerken. Heb je bijvoorbeeld een plaat van geëxtrudeerd plexiglas? Dan is het advies om géén decoupeerzaag te gebruiken.

Heb je een gegoten plaat plexiglas? Dan kun je wel een decoupeerzaag gebruiken. Ook hierbij is het zaak om enkele stappen te doorlopen:

 • Stap 1: doe een veiligheidsbril op en leg het plexiglas stevig neer. Zorg voor een volledig vlakke ondergrond en leg de plaat stevig vast, bijvoorbeeld met lijmtangen.
 • Stap 2: laat de folie nog om het plexiglas heen zitten en plak schilderstape op de plek van de zaaglijn. 
 • Stap 3: kies voor een zaagblad met verfijnde vertanding en stel het toerental op ongeveer 3.000 toeren per minuut in.
 • Stap 4: zaag uiterst voorzichtig in het plexiglas. Het advies is vooral om dit op een lage snelheid te doen. Als je een te hoge snelheid gebruikt, breng je schade aan het plexiglas aan.

Tips voor het zagen van plexiglas

 • Maak na afloop het plexiglas goed schoon. Voordat je dit doet, is het wel zaak om het plexiglas vrij van stof te maken. Dit kun je het beste doen met een föhn.
 • Schuur het plexiglas na het zagen even goed op. Door het plexiglas op te schuren, verwijder je gemakkelijk eventuele splinters. Het is goed mogelijk dat deze na het zagen achterblijven op het plexiglas.
 • Gebruik altijd een volledig vlakke ondergrond. Het is onwijs belangrijk om de plaat plexiglas op een volledig vlakke ondergrond te leggen. Als je de plaat op een niet-vlakke ondergrond legt, is de kans op breken vrij groot. Ook verkrijg je in dat geval geen nauwkeurige en fijne zaagsnede.
 • Denk altijd aan je veiligheid. Zo is het advies om altijd een veiligheidsbril te dragen en om veilige werkhandschoenen aan te trekken.
 • Neem de tijd voor het zagen van plexiglas. Bij het zagen van plexiglas komt het vooral op beheersing aan. Zorg er daarom voor dat je de tijd uittrekt voor het maken van een zaagsnede in plexiglas.

Plexiglas snijden

Een andere optie die je hebt, is om het plexiglas te snijden. Het snijden van plexiglas vraagt aan de ene kant om enige gewenning en vakkundigheid, maar biedt aan de andere kant ook veel mogelijkheden. Zo is het fijn dat je in dit geval geen dure zaagmachine nodig hebt.

Let wel goed op: je kunt niet alle platen plexiglas snijden. In de basis is dit alleen mogelijk bij de dunnere platen. Mocht je een dikkere plaat op maat af willen korten, gebruik je hier een goede zaagmachine voor.

Heb je een dunne plaat plexiglas die je op maat wilt afkorten? Dan is het ideaal om deze plaat te snijden. Snijden gaat namelijk snel en geeft een minstens zo mooi resultaat als bij het zagen van plexiglas.

Wat heb je nodig om plexiglas te snijden?

Als je plexiglas wilt snijden, heb je meerdere benodigdheden nodig:

 • Duimstok of liniaal. Om een plaat plexiglas af te kunnen snijden, moet je een rechte lijn op het plexiglas aanbrengen. Hier heb je een duimstok of liniaal voor nodig.
 • Stanleymes of glassnijder. Om het glas daadwerkelijk te snijden, heb je een stanleymes of glassnijder nodig. Wij geven zelf de voorkeur aan een glassnijder, maar een stanleymes doet het werk ook prima.
 • Watervaste fineliner. Voor het aanbrengen van de zaaglijn moet je een watervaste fineliner gebruiken. Het advies is om in de beste dunne variant te investeren, aangezien de aftekenlijn zo dun mogelijk moet zijn. Des te dunner deze is, des te nauwkeuriger je de plexiglas plaat kunt snijden.

Hoe kun je plexiglas snijden?

Voor het snijden van plexiglas volg je het beste onderstaande stappen op:

 • Stap 1: het is eerst zaak om de plexiglas plaat voor te bereiden. Laat het folie absoluut om de plaat heen zitten en leg de plaat op een vlakke ondergrond neer. Je kunt voor de zekerheid de plaat vastmaken met lijmtangen.
 • Stap 2: teken nu de gewenste zaaglijn op de folie van de plexiglas plaat af. Het is belangrijk dat je dit aan beide kanten van de plexiglas plaat doet. Je moet namelijk aan beide kanten insnijden.
 • Stap 3: leg nu de liniaal over de zaaglijn heen. Als het goed is, ligt de liniaal nu 100% recht. Je kunt vervolgens met het stanleymes of de glassnijder langs de liniaal snijden. Doe dit minimaal 5 keer en draai vervolgens de plaat om. Ook aan de andere kant moet je nu minimaal 5 keer over de plaat heen snijden.
 • Stap 4: het is nu mogelijk om de plexiglas plaat voorzichtig te breken. Leg aan de ene kant van de plaat een houten plank en duw de andere kant van de plaat naar beneden. Door de insnijding die je bij stap 3 hebt gemaakt, breekt het plexiglas nu in één keer netjes af.
 • Stap 5: het is nu zaak om de plexiglas plaat netjes af te werken. Dit doe je door met schuurpapier met een korrel van 200 graden onder een hoek van 45 graden over de rand van de plaat te wrijven. 
 • Stap 6: je kunt nu pas de folie van de plexiglas plaat afhalen.

Tips voor het snijden van plexiglas

Het snijden van plexiglas brengt de nodige aandachtspunten met zich mee. Zo is het van essentieel belang dat je de plaat op een vlakke ondergrond legt. Zolang de ondergrond niet vlak is, kun je geen 100% nauwkeurige zaagsnede maken.

Ook is het wenselijk dat je meerdere keren insnijdt over beide kanten van de plaat. Hierbij is het goed om te weten dat je de plaat nooit doorsnijdt, maar dat je ‘m uiteindelijk moet breken. 

Verder is het advies om bij het snijden van plexiglas altijd een veiligheidsbril te dragen. Zeker als je de plexiglas plaat gaat dragen, is dit van onwaarschijnlijk groot belang.

Plexiglas zagen of snijden?

Op dit gebied bestaat eigenlijk geen goed of fout. Heb je niet de beschikking over een betrouwbare/goed decoupeerzaag of cirkelzaag? Dan kun je een stanleymes gebruiken en daarmee de plexiglas plaat snijden.

Heb je wel een goede cirkelzaag of decoupeerzaag? Dan geniet het de voorkeur om het plexiglas te zagen. Maar, let wel op: dit is onze persoonlijke voorkeur. Mogelijk vind je het voor jezelf fijner om het plexiglas te snijden.

Tips voor het afkorten van plexiglas

 • Gebruik alleen de beste apparaten. Investeer in de beste decoupeerzaag, in de beste cirkelzaag of in de beste glassnijder.
 • Neem je tijd. Het zagen of snijden van plexiglas vraagt om de nodige voorbereidingstijd. Ook tijdens het zagen of snijden moet je geduldig te werk gaan.
 • Investeer in het beste plexiglas. Het is aan te raden om altijd voor gegoten plexiglas te kiezen. Dit plexiglas is veel beter en sterker dan geëxtrudeerd plexiglas.
 • Kijk goed naar de dikte van het plexiglas. Moet je een relatief dikke plexiglas plaat op maat afkorten? Kies dan altijd voor het zagen van het plexiglas. Voor dunnere plexiglas platen is snijden een prima optie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo