Recht zagen met een handzaag

Het huidige aanbod van zaagmachines is indrukwekkend te noemen. Je kunt niet alleen uit veel zaagmachines kiezen, maar ook uit veel soorten zaagmachines. Wat voor jou de beste zaagmachine is, hangt dan ook volledig van je eigen voorkeuren af.

Heb je voor de aanschaf van een handzaag gekozen? Dan ben je overduidelijk voor de totale controle gegaan. Met een handzaag hou je namelijk de volledige controle tijdens het zagen. Bijkomend voordeel is dat zo’n handzaag makkelijk te bedienen is, compact is en voordelig is.

Maar, het bedienen van een handzaag is niet altijd even makkelijk. Als je bijvoorbeeld een rechte zaagsnede met een handzaag wilt maken, lukt dit niet altijd. Je moet hiervoor over een strakke hand beschikken, maar ook over een goede handzaag. Verder is het zaak dat je over de juiste techniek beschikt.

In dit artikel vertellen we je graag alles over het recht zagen met een handzaag. We bespreken hoe je dit kunt doen, waar je rekening mee moet houden en wat de beste tips hierover zijn. Recht zagen met een handzaag is dankzij de informatie uit dit artikel een fluitje van een cent!

Waarom wil je 100% recht kunnen zagen met een handzaag?

Een handzaag is een handzame, compacte en handige handzaag. Zeker als je kleinere zaagklussen uit wilt voeren, is het aan te raden om voor een handzaag te kiezen.  

Een handzaag leent zich niet echter niet voor alle zaagklussen. Zeker als je grotere zaagklussen hebt, is een handzaag niet altijd de beste optie voor je. Nee, in dat geval is het wellicht beter om voor een elektrische zaagmachine te kiezen.

Mocht je tóch van een handzaag gebruik willen maken, is opperste concentratie vereist. Daarnaast moet je dus over de juiste techniek beschikken. Maar, waarom is dit nou zo belangrijk? Omdat je met je handzaag perfect werk af wilt leveren.

Ben je als professional actief? Dan wil je uiteraard aan je klanten het beste resultaat voorschotelen. Dát krijg je voor elkaar als je recht kunt zagen met een handzaag.

Ben je in en rondom je eigen huis lekker aan het klussen? Dan streef je eveneens uiteraard naar het best mogelijke resultaat. Ook daarvoor moet je recht met een handzaag kunnen zagen!

Hoe kun je recht zagen met handzaag?

Recht zagen met een handzaag is niet gemakkelijk. Doordat je deze zaagmachine volledig zelf moet bedienen, is de totale beweging afhankelijk van de bewegingen die jij maakt.

Met onderstaand stappenplan maak je de juiste bewegingen:

Stap 1: bepaal eerst hoe je de zaagsnede precies wilt hebben

Toen de stad Rome gebouwd werd, werd dit aan de hand van ideeën en tekeningen gedaan. Als je zelf een zaagsnede wilt maken, zou je dit ook met een bepaald idee moeten doen. Je moet daarom eerst goed bedenken hoe je de zaagsnede precies wilt hebben.

Stap 2: teken de zaagsnede af

Vervolgens is het zaag om de zaagsnede af te tekenen. Dit doe je op een vrij simpele manier; teken met een potlood een klein streepje op het hout en verleng dit streepje. Je kunt er overigens ook voor kiezen om het streepje over de gehele breedte van het houten object te maken. Hiervoor kun je het beste een liniaal of geodriehoek gebruiken.

Tip: je kunt ook de zijkant van de handzaag gebruiken. Een handzaag heeft altijd één zijkant die volledig recht loopt; met deze zijkant maak je snel een rechte lijn waarmee je de zaagsnede aangeeft. 

Stap 3: leg het object goed neer

Het is nu zaak om het object goed neer te leggen. Door die te doen, weet je 100% zeker dat het object op de juiste manier (vast) ligt. Een object dat beweegt, is alles behalve wenselijk. Probeer maar eens in een bewegend object een nauwkeurige en rechte zaagsnede te maken; dat is gewoonweg onmogelijk.

Tip: je kunt het beste het object aan de zijkant van een tafel of werkbank neerleggen. Het zwaartepunt rust hierbij op de tafel of werkbank, waardoor de plank een stuk steviger blijft liggen.

Tip 4: klem de balk met een lijmklem vast

Het is vervolgens aan te raden om de houten balk goed vast te klemmen. Dit doe je onder meer door gebruik van een lijmklem te maken. Met de lijmklem zet je het object stevig vast, waardoor het objecten niet kan bewegen of kan verschuiven. Juist dát is wat je wilt als je een rechte zaagsnede gaat maken.

Tip 5: maak een klein beginnetje

Je bent nu in staat om gebruik van je handzaag te maken. Wij adviseren je hierbij graag om eerst een klein beginnetje te maken. Nadat je dit beginnetje hebt gemaakt, is het veel makkelijker om de zaagsnede ‘helemaal door te trekken’.

Tip: het maken van een klein beginnetje doe je door de zaag een paar keren naar voren en achteren toe te bewegen. Hiermee maak je het gewenste beginnetje in bijvoorbeeld de houten plank.

Tip 6: maak de zaagsnede

Het is nu de hoogste tijd om de zaagsnede te gaan maken. Hiervoor kun je het beste onderstaande tips opvolgen:

  • Neem de tijd voor het maken van een zaagsnede. Des te geconcentreerder je dit doet, des te beter het eindresultaat is.
  • Houd het streepje goed in de gaten. Tijdens het zagen speelt het gemaakte streepje een bepalende rol. Je moet dit streepje goed in de gaten houden, zodat je de zaag daadwerkelijk recht beweegt.
  • Druk de knokkel van je duim tegen het zaagblad aan. Door dit te doen, behoud je de optimale controle over de zaag. Zelfs als je een langere zaagsnede moet maken, doe je dit volledig recht.

Stappenplan in een video

Wil je graag bovenstaand stappenplan in beeld uitgelegd krijgen? Dan raden wij je aan om onderstaande video van Het Klokhuis te bekijken. Deze video is wellicht ietwat kinderlijk, maar geeft wel veel informatie. Bovendien zie je direct in beeld hoe je nou precies een rechte zaagsnede met een handzaag moet/kunt maken.

Wat heb je nodig om recht te zagen met een handzaag?

Voor het recht zagen met een handzaag heb je meerdere zaken nodig. Zo is het allereerst zaak dat je over geduld, precisie en doorzettingsvermogen beschikt. Het maken van een rechte zaagsnede met een handzaag is namelijk niet in één keer volledig naar wens. Nee, dit is echt iets dat je door de jaren heen moet oefenen en ontwikkelen.

Verder heb je een goede handzaag nodig. Een goede handzaag heeft een zaagblad dat niet al te stug is, maar dat ook niet al te flexibel is. Ben je op dit moment nog op zoek naar een goede handzaag? Check dan vooral ons artikel over de beste handzagen. In ons artikel maak je direct kennis met de 4 beste handzagen van dit moment.

Tot slot heb je ook nog een stevige/strakke hand nodig. Weet je van jezelf dat je op sommige momenten behoorlijk trilt met je handen? Dan is het verstandig om op die momenten juist géén gebruik van een handzaag te maken. Voor het zagen met een handzaag heb je nu eenmaal een sterke hand nodig.

Tips voor het recht zagen met een handzaag

Recht zagen met een handzaag is zeker niet makkelijk te noemen. Het is iets waar je het beste onderstaande tips voor op kunt volgen:

Tip 1: neem de tijd voor het maken van een rechte zaagsnede

Zeker als je nog niet al te veel ervaring hebt, is het advies om goed je tijd te nemen. Des te meer tijd je neemt, des te beter de zaagsnede uiteindelijk wordt.

Tip 2: oefening baart kunst

Tevens is het zaak om veel te oefenen met het maken van een rechte zaagsnede met een handzaag. Des te vaker je dit oefent, des te beter je dit onder de knie krijgt. Na verloop van tijd maak je hierdoor echt perfecte rechte zaagsneden.

Tip 3: investeer in een goede handzaag

Het is absoluut aan te raden om in een goede handzaag te investeren. Hierbij moet je goed naar het zaagblad kijken, maar ook naar de handgreep van de handzaag. Als je voor een handzaag met ergonomische handgreep kiest, ligt de zaak echt heerlijk in je hand. Dit betekent dat je de totale controle hebt én houdt; erg wenselijk met het oog op het maken van een rechte zaagsnede.

Tip 4: houd altijd de veiligheid in de gaten

Tijdens het zagen met een zaagmachine moet je altijd goed de veiligheid in de gaten houden. Dit betekent dat je op je eigen veiligheid moet letten, maar ook op de veiligheid van anderen. Laat daarom nooit je handzaag zomaar rondslingeren. En pas ook goed op voor je eigen vingers/handen tijdens het zagen met een handzaag.

Tip 5: zaag in de richting van de zaagsnede

Sommige klussers proberen het volgende: naar voren zagen en vervolgen naar achteren zagen. Dit klinkt wellicht logisch, maar het levert niet het gewenste effect op. Als je een 100% rechte en nauwkeurige zaagsnede wenst te hebben, moet je altijd in de richting van de zaagsnede zagen. 

Tip 6: maak lange zaagbewegingen

Om met een handzaag rechte zaagsneden te kunnen maken, zou je in de richting van de zaagsnede moeten zagen. Je zou daarbij ook nog lange zaagbewegingen moeten maken. Deze bewegingen moeten lang en natuurlijk zijn, maar je moet hier niet al te veel druk op uitoefenen. Als je wel veel druk op het object uitvoert, gaat het hout mogelijk splinteren.

Tip 7: gebruik een geleider

Weet je van jezelf dat je het lastig vindt om een rechte zaagsnede te maken? Dan kun je dit ‘probleem’ relatief makkelijk oplossen. Dit doe je door een geleider te gebruiken. Met een geleider maak je probleemloos een rechte zaagsnede met je handzaag!

Slotwoord

Je weet nu precies hoe je met een handzaag een rechte zaagsnede kunt maken. Het is dus de hoogste tijd om dit te oefenen. Mocht het ondanks alle informatie en tips nog niet lukken, is het verstandig om ons artikel over de beste handzagen te raadplegen. Met één van de beste handzagen is het maken van een rechte zaagsnede veel makkelijker.  

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo