Wat is een CNC machine?

Een CNC machine is een computergestuurde machine. De machine wordt middels computergestuurd, waardoor een indrukwekkende nauwkeurigheid behaald wordt. De CNC machines worden veelal ingezet in de industriële branche.

De afkorting CNC staat voor ‘Computer Numerical Control. Dit is de officiële benaming voor de verschillende soorten machines die computergestuurd kunnen worden. Want ja, er bestaan veel soorten computergestuurde machines.

Waar wordt een CNC machine voor gebruikt?

Een goed voorbeeld van een CNC machine is een machine waarmee producten van kunststof gemaakt worden. Dit gaat met een CNC machine erg simpel:

  • Het is zaak om het gewenste ontwerp van het product één keer te programmeren
  • Vervolgens hoeft alleen maar de ruwe grondstoffen, kunststof, in de machine gestopt te worden
  • De machine maakt nu, op basis van het ontwerp, zelf het product

Naar een CNC machine heb je in de basis dus geen omkijken. Het enige waar je zorg voor moet dragen, is voor het maken van het perfecte ontwerp. Dit ontwerp kun je met de CNC machine zelf programmeren, maar je kunt ook via een computer doen. Een andere toepasssing van een CNC machine is CNC verspanen.

Meerdere soorten CNC machines

Het is goed om te weten dat er meerdere soorten CNC machines bestaan. Enkele voorbeelden van CNC machines zetten we hieronder voor je op een rijtje:

  • 3- en 4-assige freesmachines. Dit zijn de gangbare varianten van een CNC machine. Deze machines beschikken over 3 of 4 assen, waarmee verschillende contouren, vormen en gaten in een kunststof product gemaakt kunnen worden.
  • 5-assige freesmachines. Wil je een complexer product fabriceren? Dan heb je baat bij een 5-assige freesmachines. Door de extra as(sen) kun je de machine nog nauwkeuriger laten produceren.
  • Portaalfreesmachines. Deze CNC machines zijn vooral geschikt voor grotere kunststof platen. Die platen kunnen geheel naar wens – en erg nauwkeurig – bewerkt worden.
  • Draaifreescombinatie. Deze CNC machines kunnen zowel draaien als frezen. Mocht dit niet nodig zijn, kun je ook voor een normale freesmachine of een normale draaimachine kiezen.

Wat zijn de voordelen van een CNC machine?

Met een CNC machine genieten veel bedrijven van talloze voordelen. Dit komt onder meer door de veelzijdigheid van zo’n machine. Ongeacht in welke branche je met je bedrijf actief bent, kun je van een CNC machine gebruik maken.

Daarna geniet je van een flinke tijdsbesparing. De producten hoeven niet meer door personen gemaakt te worden. Nee, de totale productie van producten wordt door de CNC machine op zich genomen. Het enige dat gedaan moet worden, is het programmeren van de machine. Alleen op die manier weet de machine wat het precies moet doen.

Door deze tijdsbesparing geniet je van een flinke kostenbesparing. Laat je één machine de gehele dag door produceren? Dan betaal je hier flink minder voor dan voor je personeel. De productie verloopt hiermee efficiënt en erg voordelig.

Bijkomend voordeel: een CNC machine kan een bepaalde handleiding oneindig uitvoeren. Je hoeft hiervoor de machine slechts één keer te programmeren. Nadat je dit gedaan hebt, kun je de machine oneindig zijn werk laten doen.

Wil je van één product een grote serie vervaardigen? Dan biedt een CNC machine de gewenste uitkomst. Mede hierom is dit een uiterst interessante machine voor productiebedrijven.

Heb je de specifieke wens om met een machine te CNC frezen? Dan geniet je van nog meer voordelen. Je geniet onder meer van een indrukwekkende nauwkeurigheid. Een nauwkeurigheid die met menselijk handelen nooit haalbaar zou zijn. Bovendien werkt een CNC machine snel.

Tot slot is het een groot voordeel dat meerdere materialen bewerkt kunnen worden. De CNC machines kom je hierdoor in meer en meer productiehallen toe. 

Conclusie over CNC machines

CNC machines zijn uit een moderne productiehal niet meer weg te denken. De machines zorgen voor een nauwkeurige productie, waarvoor menselijk ingrepen nagenoeg niet meer nodig is. 

Met een CNC machine kun je op een snelle én nauwkeurige manier producten produceren. Programmeer hiervoor het gewenste product, doe de ruwe grondstoffen in de machine en laat de rest aan de machine over. Het gevolg is een nauwkeurig en perfect eindproduct. Een eindproduct dat je ook nog in een grote serie kunt laten produceren! Het aanschaffen van een machine is echter wel erg duur, je kunt er daarom ook voor kiezen om het werk uit te besteden. In diverse plaatsen kun je dit doen. Bijvoorbeeld in Amsterdam, via Edustry: CNC Amsterdam.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo