In verstek zagen: alle informatie op een rijtje

Met een goede zaagmachine kun je allerlei zaagklussen uitvoeren. Dit is te danken aan de zaagspecificaties, maar ook aan het feit dat je in verstek kunt zagen. In verstek zagen betekent dat je een object in een hoek afzaagt.

Dit kun je bijvoorbeeld met plinten doen. Door twee plinten in verstek te zagen, creëer je een verstekverbinding. Met zo’n verstekverbinding kun je de twee plinten perfect op elkaar aan laten sluiten.

In verstek zagen: wat heb je hier voor nodig?

Heb je de wens om in verstek te kunnen zagen? Dan heb je hier ten eerste een goede zaagmachine voor nodig. Met veel soorten zaagmachines ben je in staat om in verstek te zagen, maar dit is niet bij elke variant zo. Ga daarom goed per zaagmachine na of je in verstek kunt zagen.

Heb je geen goede zaagmachine waar je in verstek mee kunt zagen? Dan kun je ervoor kiezen om een verstekbak te gebruiken. Een verstekbak is een handige bak met daarin schuine uitsparingen. Door het object op deze bak te leggen, ben je in staat om een schuine zaagsnede te maken.

Ook is het wenselijk dat je over bepaalde meetapparatuur beschikt. Met deze  meetapparatuur, zoals een liniaal of winkelhaak, meet je de hoek perfect op. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld twee plinten in verstek op elkaar aan wilt laten sluiten.

Tot slot is het belangrijk om over de ‘normale’ benodigdheden te beschikken. Zo heb je een stopcontact nodig, indien je een zaagmachine op netstroom hebt. Heb je een zaagmachine op accu? Dan heb je uiteraard een accu nodig die voldoende opgeladen hebt. Ook zou je werkhandschoenen en een veiligheidsbril moeten gebruiken.

Hoe kun je de juiste verstekhoek bepalen?
Om in verstek te zagen, moet je nauwkeurig te werk gaan. Alleen al om die reden is het aan te raden om van één van onderstaande gereedschappen gebruik te maken:

 • Verstekhaak: met een verstekhaak kun je een hoek van 45 graden en een hoek van 135 graden makkelijk aftekenen. Waarom dan precies 135 graden? Omdat 180 graden minus 45 graden een uitkomst van 135 graden heeft. Met zo’n haak bepaal je in ieder geval nauwkeurig de juiste hoek.
 • Zweihaak: een zweihaak, ook wel zwaaihaak genoemd, lijkt in de basis op een verstekhaak. Belangrijk verschil is alleen dat een zweihaak verstelbaar is. Een belangrijk voordeel ten opzichte van een verstekhaak, aangezien je de verstekhaak maar in één stand in kunt stellen. Met een zweihaak is het wél mogelijk om in vals verstek te zagen.

Hoe kun je in verstek zagen?

Hoe je precies in verstek kunt zagen, hangt vooral van de exacte situatie af. Je kunt namelijk met de meeste zaagmachines in verstek zagen, maar je kunt hier ook de hierboven besproken verstekbak voor gebruiken.

In verstek zagen met een zaagmachine

Wil je met een zaagmachine in verstek zagen? Dan doe je er verstandig aan om eerst de zaagmachine goed onder de knie te krijgen. Vervolgens is het advies om onderstaande tips op te volgen:

 • Reken de hoek goed uit en teken deze vervolgens goed af. Bij het in verstek zagen van een object komt het vooral op nauwkeurigheid op. Zorg daarom dat je de hoek goed uitrekent en vervolgens nauwkeurig aftekent. Voor het aftekenen kun je het beste een potlood met scherpe punt gebruiken.
 • Gebruik alleen de beste zaagmachines. Heb je een zaagmachine die inmiddels al 8 jaar oud is en bijvoorbeeld over een haperende motor beschikt? Dan is het niet handig om met die zaagmachine een zaagsnede in verstek te zagen. Sowieso is het in zo’n situatie aan te raden om voor een andere zaagmachine te opteren.
 • Stel de hoek nauwkeurig op de machine in. Als je van een goede cirkelzaag of invalzaag gebruik maakt, ben je vaak in staat om zelf nauwkeurig de hoek in te stellen. Dit kun je bijvoorbeeld met een draaiknop doen, waarmee je de hoek tot op de graad nauwkeurig instelt. Belangrijk hierbij is wel dat je een goede zaagmachine tot je beschikking hebt; bij de mindere zaagmachines heb je vaak niet de optie om de hoek nauwkeurig in te stellen.
 • Bekijk onderstaande video. In onderstaande video wordt perfect toegelicht hoe je zelf in verstek kunt zagen met een zaagmachine. Hierbij wordt precies voorgedaan hoe je in de verstek je plinten kunt zagen. Check deze video en bereid je daarmee goed voor:

Met welke zaagmachines kun je in verstek zagen?

Je kunt met meerdere zaagmachines in verstek zagen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met de al eerder genoemde invalzaag en cirkelzaag. Een andere zaagmachine waar je mee in verstek kunt zagen, is een decoupeerzaag.

Ga goed na over welk zaagmachine(s) je beschikt. En bepaal vervolgens welke zaagmachine het beste is voor het in verstek zagen. Dit hangt, wat ons betreft, vooral van je eigen voorkeuren af.

In verstek zagen met een verstekbak

Heb je geen elektrische zaagmachine tot je beschikking? Of wil je, om welke reden dan ook, in verstek zagen met een handzaag? In beide gevallen is het aan te raden om van een verstekbak gebruik te maken. Met een verstekbak zaag je snel en gemakkelijk in verstek.

Wat een verstekbak precies is? Een verstekbak is een bak in een U-vorm met daarin meerdere uitsparingen. Deze uitsparingen zijn in bepaalde hoeken aangebracht, waardoor je hier makkelijk hoekverbindingen mee kunt maken. Hierdoor als je bijvoorbeeld twee plinten in een hoek van 90 graden tegen elkaar aan wilt zetten.

In verstek zagen met een verstekbak is niet al te lastig:

 • Stap 1: pak de verstekbak erbij en zet deze op een vlakke ondergrond neer.
 • Stap 2: leg nu het object op de verstekbak en bepaal hierbij in welke hoek je de zaagsnede wilt maken.
 • Stap 3: plaats nu je handzaag in de juiste uitsparing en begin met zagen. Door het object op de U-vormige verstekbak te houden, zaag je precies in de hoek zoals deze in de verstekbak aangebracht is. Je creëert hiermee dus snel en gemakkelijk een zaagsnede in een hoek van bijvoorbeeld 45 graden.

Voor het in verstek zagen met een verstekbak wijzen wij je graag op onderstaande video. In deze video, van 11 minuten, zie je precies hoe je in verstek kunt zagen met een verstekbak. Niet alleen het zagen zelf wordt uitgebreid voorgedaan, maar ook het afmeten van de juiste hoek(en). Zeker het kijken waard dus:

Kun je met elke verstekbak in verstek zagen?
Ja, absoluut. Het doel van een verstekbak is namelijk dat je in verstek kunt zagen. Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken, zijn er al meerdere uitsparingen in de verstekbak aangebracht.

Wij adviseren je wel graag om voor één van de beste verstekbakken te kiezen. De drie besten varianten hebben we alvast voor je uitgezocht:

 • Steelwood Verstekbak met Zaag. Deze verstekbak van Steelwood is makkelijk in gebruik, wordt met een zaag geleverd en heeft een lengte van 25 centimeter. Door de breedte van 5,2 cm leent deze verstekbak zich voor het maken van veel zaagsneden in verstek.
 • Skandia Verstekbak met Fijnzaag. Als je liever een verstekbak van hout hebt, raden wij je deze verstekbak van Skandia aan. Deze verstekbak is 30 centimeter lang en 5,7 centimeter breed. Door de iets forsere afmetingen is dit een prima verstekbak voor de net iets grotere objecten.

Skandia Verstekbak met Fijnzaag - 300 x 57 mm

Hout | Afmeting: 30 x 5,7 cm
Uitverkocht
 • SKANDIA Verstekbak. Wil je nóg grotere objecten makkelijk in verstek kunnen zagen? Kies dan voor deze Skandia verstekbak. Deze verstekbak is 30 centimeter lang en maar liefst 6,5 centimeter breed. Zoals je op de foto duidelijk kunt zien, beschikt deze verstekbak over meerdere uitsparingen.

Hoe kun je plinten in verstek zagen?

Als je in verstek gaat zagen, is de kans groot dat dit iets met plinten van doen heeft. Plinten wil je in een hoek perfect op elkaar aan laten sluiten, maar daarvoor moet je wel beide plinten in een hoek van 45 graden zagen. De twee hoeken zorgen vervolgens voor een totale hoek van 90 graden.

Voor het plinten in verstek zagen kun je bovenstaande stappenplannen opvolgen. Belangrijk is dat je de plinten eerst goed aftekent en vervolgens nauwkeurig in verstek zaagt. Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken, verwijzen wij je nogmaals naar onderstaande video. In deze video wordt in 4 minuutjes voorgedaan hoe je plinten in verstek kunt zagen:

Hoge plinten in verstek zagen

In principe is het mogelijk om alle plinten in verstek te zagen, inclusief hoge plinten. Voor de hoge plinten raden wij je wel aan om een elektrische zaagmachine te gebruiken. Heb je die niet? Koop of huur dan een speciale verstekzaag. Doordat deze soort plinten vrij hoog zijn, is een handzaag met verstekbak in veel gevallen niet toereikend.

Vals verstek zagen: wat is dat?

In de wereld van verstek zagen zie je de benaming ‘vals verstek zagen’ regelmatig voorbijkomen. Deze benaming heeft betrekking op een hoek die niet uit twee hoeken van 45 graden bestaat. Dat is bij verstek zagen wel wenselijk, aangezien in verstek zagen altijd haaks is.

Je kunt echter ook niet-haaks zagen; in dat geval is er sprake van vals verstek zagen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een muur met een hoek van 88 graden hebt. Je moet dan twee hoeken van 44 graden maken en niet van 45 graden. Als de hoek anders dan 45 graden is, spreekt men van vals verstek zagen. Je speelt eigenlijk een beetje vals, omdat een hoek dus haaks moet zijn en uit twee gelijke delen moet bestaan.

In een 45 graden hoek zagen is overigens makkelijk met een verstekbak en een elektrische zaagmachine. Als je in een afwijkende hoek wilt zagen, kun je beter van een elektrische zaagmachine gebruik maken. Een goede zaagmachine kun je namelijk tot op de graad nauwkeurig instellen.

Dubbel verstek zagen: wat is dat?

Dubbel verstek zagen is een stuk lastiger dan ‘normaal’ verstek zagen. Bij dubbel verstek zagen gaat het erom dat er twee keer sprake is van verstek. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een dienblad waarbij de hoeken naar binnen toe hangen. Die hoeken moeten dus in verstek gezaagd worden om elkaar aan te sluiten, maar moeten ook in verstek gezaagd worden om naar binnen toe te kunnen hangen. Bij dubbel verstek zagen is er dus sprake van meerdere hoeken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo