Cirkelzaag of invalzaag; wat is voor jou de beste keuze?

Wat is een cirkelzaag precies?

Een cirkelzaag is een relatief kleine zaagmachine met een rond zaagblad. De zaagmachine is compact en is goed te handelen, bijvoorbeeld met één hand. Doordat de zaagmachine vrij compact is, neem je ‘m makkelijk overal mee naar toe.

Een goede cirkelzaag stelt je in staat om veel objecten af te korten. Zo kun je planken, balken, platen, laminaat en plinten doorzagen. De manier waarop je dit doet, is bijzonder prettig. De machine biedt een fijne bediening aan en ligt ook nog eens heerlijk in de hand.

Belangrijk detail: je kunt op dit moment uit meerdere cirkelzagen kiezen. De handcirkelzaag is de populairste variant, gevolgd door de tafelcirkelzaag en de mini cirkelzaag. Gaat je voorkeur uit naar de handcirkelzaag? Dan moet je een keuze maken tussen een variant op netstroom of een variant op accu.

Voordelen van een cirkelzaag
 • Voor meerdere materialen geschikt
 • In veel varianten te verkrijgen
 • Voor veel zaagklussen geschikt
 • Geschikt om nauwkeurig mee te zagen
 • Fijn te bedienen
 • Compact vormgegeven
 • Perfect zicht op de zaaglijn

Wat is een invalzaag precies?

Een invalzaag kun je zien als een variant op een cirkelzaag. Met deze zaagmachine is het mogelijk om middenin een object een zaagsnede te maken. Dit geeft de naam van deze zaagmachine ook al aan; de zaag valt in een object.

Het unieke bij een invalzaag is dat het zaagblad naar beneden toe beweegt. Je kunt hierdoor het zaagblad op het midden van een object zetten en vervolgens starten met zagen. Doordat het zaagblad naar beneden toe beweegt, maak je in het midden van het object moeiteloos een perfecte zaagsnede.

Voor het zagen van grote zaagsneden is een invalzaag minder geschikt. Maar, wil je toch af en toe eenvoudig lange en rechte zaagsneden kunnen maken? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een invalzaag met een geleiderail.

Voordelen van een invalzaag
 • Geschikt om midden in een object een zaagsnede te maken
 • Geschikt om dicht langs wanden heen te zagen
 • Perfecte stofafzuiging
 • Minder ruimte nodig tijdens het zagen
 • Is perfect in staat om te manoeuvreren

Wat zijn de overeenkomsten tussen beide zaagmachines?

Tussen een invalzaag en cirkelzaag bestaan verschillen, maar dus ook de nodige overeenkomsten. Zo lijken beide zaagmachines qua design relatief op elkaar. Beide zaagmachines zijn niet al te groot en zijn fijn te bedienen.

Daarnaast hebben beide machines een rond zaagblad. Dit is op zich al uniek te noemen, aangezien veel andere zaagmachines een ander vorm zaagblad hebben. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een decoupeerzaag; daarbij is het zaagblad rechthoekig en hoog.

Tevens is het een overeenkomst dat van beide soorten zaagmachines veel varianten uitgebracht zijn. Zo kun je bij beide varianten kiezen tussen een aandrijving op netstroom of op accu. Ook heb je bij beide varianten de keuze uit meerdere merken, uit meerdere prijsklassen en uit meerdere handige functies.

Qua prijskaartje ontlopen beide machines elkaar niet al te veel. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het soort machine, de kwaliteit en het merk. Indien je de prijzen van een invalzaag en cirkelzaag van een A-merk bekijkt, ontlopen de prijskaartjes elkaar niet al te veel.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een cirkelzaag en invalzaag?

Als je op zoek naar een nieuwe zaagmachine bent, moet je altijd een goede vergelijking maken. Dat is zeker het geval als je tussen een cirkel- en invalzaag twijfelt. Deze machines lijken op elkaar, maar kennen ook belangrijke verschillen. De belangrijkste verschillen bespreken we hieronder uitgebreid.

Manier van zagen

Het belangrijkste verschil is terug te vinden in de manier van zagen. Als je met een cirkelzaag een zaagsnede maakt, begin je ‘gewoon’ aan de zijkant van het object. Mocht je bijvoorbeeld een stuk van een houten plank af willen halen, zet je het zaagblad tegen de zijkant van de houten plank aan. Binnen een mum van tijd heb je vervolgens de houten plank van links naar rechts doorgezaagd.

Bij een invalzaag gaat dit echter anders. Zoals hierboven al aangegeven, kun je bij zo’n zaagmachine het zaagblad in het object laten vallen. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de machine starten. Het zaagblad beweegt nu naar beneden toe, waardoor je moeiteloos een zaagsnede in het midden van een object maakt. Vrij uniek.

Veelzijdigheid

Ook op het gebied van veelzijdigheid zijn belangrijke verschillen te ontdekken. Hierover kunnen we toch wel constateren dat je met een cirkelzaag méér soorten zaagklussen uit kunt voeren.

Wil je bijvoorbeeld houten balken afkorten en zogeheten kepen zagen? Dan ben je beter uit met een cirkelzaag. Bij dergelijke zaagklussen heb je er in principe niks aan dat je het zaagblad in het object kunt laten vallen.

Om voor jezelf tot de juiste keuze te komen, zou je goed na moeten denken over de zaagklussen. Wat wil je precies met de zaagmachine doen? En welke zaagmachine past daar qua zaagopties het beste bij?

Let op: wil je vooral kleine zaagsneden maken? Dan kom je al snel bij een invalzaag uit. Bij de invalzaag vs. cirkelzaag vergelijking valt direct op dat een cirkelzaag minder geschikt is voor kleine objecten. Voor kleinere objecten gebruik je beter een invalzaag. Een andere optie is om voor een mini cirkelzaag te kiezen.

Nauwkeurigheid

Wil je vooral lange zaagsneden maken? Dan ben je met een cirkelzaag in veel gevallen beter uit. Maar, ook met een invalzaag kun je onder bepaalde omstandigheden prima lange zaagsneden maken. Belangrijk aandachtspunt daarbij is dat de invalzaag wel over een geleiderail moet beschikken.

Zicht

Tijdens het zagen wil je uiteraard perfect zicht op de zaaglijn hebben. De ervaring leert dat je dit méér bij een cirkelzaag hebt dan bij een invalzaag. Bij een invalzaag zit een kap min of meer voor de zaaglijn, waardoor het zicht beperkt is. Bij een cirkelzaag heb je juist perfect zicht op de zaaglijn.

Plaatsing van het zaagblad

Een ander opvallend verschil is terug te vinden in de plaatsing van het zaagblad. Bij een invalzaag zit het zaagblad dichter bij de buitenkant van de zool, waardoor je een invalzaag dichter langs een wand kunt laten scheren. Mocht je net naast een wand een zaagsnede moeten maken, is een invalzaag dus de betere optie voor je.

Stofafzuiging & levensduur

Tijdens het zagen komt allerlei stof en zaagsel vrij. Als je voor een invalzaag kiest, hoef je hier in principe niet bang voor te zijn. De machine beschikt immers over een omkasting, waardoor de bewegende onderdelen vrij van stof en zaagsel blijven.

Bij een cirkelzaag is dit toch een ander verhaal. Daarbij liggen de bewegende onderdelen meer aan het oppervlakte; stof en zaagsel kan zich hierdoor dus tussen de onderdelen nestelen.

Invalzaag of cirkelzaag; waar moet je voor kiezen?

Wat voor jou de beste zaagmachine is, hangt van tal van factoren af. De belangrijkste factoren zetten we graag hieronder op een rijtje:

 • Waar wil je de zaagmachine precies voor gebruiken? Als je eenmaal weet voor welke zaagklussen je de machine wilt gebruiken, kun je aan de hand van bovengenoemde verschillen de juiste keuze maken. Zowel een cirkelzaag als een invalzaag lenen zich immers prima voor bepaalde zaagsneden.
 • Wil je tijdens het zagen perfect zicht hebben? Als je op deze vraag ‘ja’ antwoordt, kies je het beste voor een cirkelzaag. Mocht je dit minder van belang vinden, kun je ook prima voor een invalzaag kiezen.
 • Welke materialen wil je afkorten? Een belangrijk verschil is dat een cirkelzaag in de basis voor meer materialen geschikt is. Belangrijk hierbij is uiteraard wel dat je meerdere soorten zaagbladen in huis hangt. Met niet alle zaagbladen kun je bijvoorbeeld aluminium of metaal afkorten.

Invalzaag of cirkelzaag: ons advies

Het maken van een invalzaag vs. cirkelzaag vergelijking is absoluut niet makkelijk. Het is daarom ook niet makkelijk om een keuze tussen een invalzaag of cirkelzaag te maken.

Wat ons betreft kun je prima voor zowel een cirkelzaag als voor een invalzaag kiezen. Wil je de zaagmachine voor tal van klussen in kunnen zetten? Dan lijkt de keuze voor een cirkelzaag een betere optie te zijn.

Wil je vooral halverwege een object een zaagsnede kunnen maken? Dan kom je al snel bij een invalzaag uit. Lukt het je echter niet om een invalzaag te vinden die aan al je wensen voldoet? Dan is het verstandig om eens naar een cirkelzaag met invalfunctie te kijken.

Cirkelzaag met invalfunctie

Een cirkelzaag met invalfunctie is een geweldige zaagmachine. Zo’n zaagmachine is in de basis een cirkelzaag, maar beschikt over het belangrijkste voordeel van een invalzaag. Door voor een cirkelzaag met invalfunctie te kiezen, combineer je dus de voordelen van beide machines. Dit is wat ons betreft dan ook de beste keuze!

Conclusie: cirkelzaag of invalzaag kiezen?

Onder aan de streep is het niet makkelijk om een keuze te maken. Om tot de beste keuze te komen, raden wij je aan om bovenstaande drie vragen te stellen. Aan de hand van de antwoorden op die vragen vind je snel de perfecte zaagmachine. Check daarvoor ook onze artikelen over de beste cirkelzaag en beste invalzaag.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Professional

Zaagspecialist.nl
Logo